top of page

Andrei Ioniță

Artist în rezidență

2BCGvD4q.jpeg

Andrei Ioniță este artist în rezidenţă al Filarmonicii „George Enescu” în stagiunea 2023-2024. Singurul câştigător din România al Premiului I la cea mai dificilă competiţie de profil din lume, Concursul Internaţional „Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova, tânărul violoncelist se recomandă printr-o carte de vizită impresionantă. Alături de colaborări cu nume de mare prestigiu şi de apariţii încununate de succes pe cele mai mari scene, Andrei Ioniţă s-a bucurat de distincţii importante, fiind desemnat drept artist în rezidenţă al Orchestrei Simfonice din Hamburg în perioada 2019-2020 şi „BBC New Generation Artist” în perioada 2016-1018; a fost, de asemenea, laureat la numeroase concursuri internaţionale, dintre care amintim „Aram Haciaturian”, ARD, „Emanuel Feuermann”.


    Apreciat drept „o personalitate muzicală întru totul individuală, cu o tehnică sclipitoare” (The Guardian), „printre cei mai interesanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu” (Times of London), Andrei Ioniţă este unul dintre cei mai admiraţi muzicieni din generaţia sa. Discul său de debut, realizat la Orchid Classics, cuprinde o lucrare în primă audiție absolută de Brett Dean, alături de piese de Bach și Kodaly, prilej cu care Gramophone l-a numit „un violoncelist cu talent şi iscusință superbe, precum şi cu devotament pentru muzica timpurilor noastre”.  
   Andrei Ioniţă a debutat în SUA în 2017, cu recitaluri la Chicago și Washington, D.C., iar la New York a susținut un recital de debut la Zankel Hall de la Carnegie Hall.


    În stagiunile precedente, a concertat alături de Münchner Philharmoniker, Orchestre symphonique de Montréal, BBC Philharmonic, Danish National Symphony, Royal Scottish National Orchestra, Chicago Symphony, San Diego Symphony, Yomiuri Nippon Symphony, BBC National Orchestra of Wales, sub bagheta unor dirijori de prestigiu: Herbert Blomstedt, Cristian Măcelaru, Sylvain Cambreling, Kent Nagano, Omer Meir Wellber, John Storgårds, Joanna Mallwitz, Ruth Reinhardt. A susținut recitaluri pe scene importante, precum: Konzerthaus Berlin, Elbphilharmonie, Zürich Tonhalle, LAC Lugano, L’Auditori in Barcelona, precum și la festivalurile Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig- Holstein, Verbier, Martha Argerich. Talentul său excepțional îl recomandă drept un partener cameral versatil; astfel, violoncelistul a susținut concerte camerale în compania unor nume de primă mărime: Martha Argerich, Christian Tetzlaff, Sergei Babayan, Steven Isserlis.


    Cele mai importante momente ale stagiunii în curs includ concerte alături de Tonhalle-Orchester Zürich sub bagheta lui Paavo Järvi, Orchestra Simfonică din Mexic dirijată de Ludwig Carrasco, Milwaukee Symphony Orchestra sub conducerea lui Ruth Reinhardt, Opéra National de Lorraine dirijată de Marta Gardolińska și Orchestra Filarmonicii din Londra la Festivalul de la Newbury condusă de Jonathan Bloxham.


    Născut în 1994 la Bucureşti, a început studiul violoncelului cu Ani-Marie Paladi, apoi a continuat cu Jens Peter Maintz la Universität der Künste Berlin. Andrei Ioniţă este bursier al Deutsche Stiftung Musikleben şi, prin generozitatea acestei fundaţii, cântă la un violoncel realizat de Giovanni Battista Rogeri la Brescia în 1671.

bottom of page