top of page

Christian Badea

Prim-dirijor principal

Christian Badea 3 credit Virgil Oprina _small_edited.jpg

Christian Badea a primit aprecieri excepționale de-a lungul vastei sale cariere internaționale, care cuprinde colaborări importante în cele mai celebre săli de concerte și operă de pe toate continentele.

La Metropolitan Opera din New York, a dirijat peste 160 de spectacole într-un repertoriu vast, inclusiv multe dintre transmisiunile internaționale ale MET.

Printre teatrele de operă unde Christian Badea a fost invitat în repetate rânduri se numără Wiener Staatsoper, Royal Opera Covent Garden din Londra, Bayerische Staatsoper din München, Opera din Sydney, Théâtre Royal de la Monnaie Bruxelles, Opera din Amsterdam, Opera Regală din Copenhaga, Opera Regală din Stockholm, Opera din Oslo, Teatro Reggio din Torino, Teatro Comunale din Bologna, Opera National de Lyon, iar în America de Nord – companiile de operă din Houston, Dallas, Toronto, Montreal și Detroit.

Christian Badea a colaborat cu unii dintre cei mai importanți cântăreţi ai ultimilor 30 de ani, precum Placido Domingo, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Mirella Freni, Christa Ludwig, Giuseppe Giaccomini, Bryn Terfel, Renée Fleming, Thomas Hampson, Leo Nucci, Stefan Vinke, Natalie Dessay, Rolando Vilazon și mulți alții și cu regizori de renume, dintre care îi amintim pe Franco Zeffirelli, Werner Herzog, Bruce Beresford, Stefan Herheim, John Cox, David Pountney, Keith Warner şi Andrei Şerban.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice, Christian Badea a fost la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall şi Salle Pleyel din Paris.

Într-un repertoriu vast, care se întinde de la Bach şi Mozart la cele mai importante creaţii ale secolului XX şi ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokio și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții.

Discografia dirijorului Christian Badea cuprinde, printre altele, Simfonia nr. 3 de Camille Saint-Saëns, înregistrată cu Royal Philharmonic, la casa de discuri Telarc, înregistrări apreciate și premiate ale simfoniilor compozitorilor americani Roger Sessions și Peter Mennin, precum și o înregistrare live a operei lui Samuel Barber, Antoniu și Cleopatra, care a primit Premiul Grammy.

Cariera lui Christian Badea a început ca violonist la Bucureşti, unde a studiat cu Ștefan Gheorghiu, urmând apoi cursurile de dirijat la Bruxelles și la Mozarteum din Salzburg, cu Herbert von Karajan. A absolvit Juilliard School din New York, unde unul dintre cei mai importanți mentori ai săi a fost Leonard Bernstein.

În 2012, Christian Badea a devenit dirijorul principal al Filarmonicii „George Enescu” din București și, în același an, a înființat Fundația Română pentru Excelență în Muzică, dedicată realizării unor proiecte artistice de cea mai înaltă valoare artistică internațională și susținerii dezvoltării artistice a celor mai talentaţi tineri muzicieni din România și din alte țări europene.

Printre proiectele realizate de Fundație se numără Festivalul Internațional de Muzică Sibiu-Hermannstadt din 2014, Proiectul „Parsifal la Ateneu”, prezentat în 2015 și în 2016 și ciclul „Mari Concerte al Centenarului României”, în colaborare cu Filarmonica „George Enescu”, în toamna anului 2018.

 

După un succes răsunător la debutul său cu opera Andrea Chénier, la Teatro Colon din Buenos Aires, Christian Badea a fost imediat invitat să se reîntoarcă în 2019, pentru o nouă montare a operei Turandot. Parteneriatul său artistic cu Opera din Sydney, început în anul 2011, continuă cu angajamente până în stagiunea 2020-2021. În domeniul simfonic, Christian Badea revine în Spania și la Festivalul „George Enescu” 2019 din București, pentru a dirija Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin ca solist.

bottom of page