Corul academic

Filarmonica "George Enescu"


Corul Filarmonicii "George Enescu" reprezintă, de mai bine de o jumătate de secol, al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene.

În 1950, când a fost înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări. Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale și, cel puțin cantitativ, a deținut supremația chiar și în perioada apariției marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea. Până la mijlocul secolului trecut însă, lucrări de mare repertoriu vocal-simfonic nu fuseseră decât sporadic reprezentate în viața muzicală romănească, de coruri private sau grupuri formate ad-hoc din profesioniști și amatori, care nu se ridicau întotdeauna la nivelul Orchestrei Filarmonicii.

Odata cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Asemenea colegilor instrumentiști, membrii Corului ies adesea în prim-plan, preluând cu succes stimele soliste sau apărând în recitaluri de arii și lieduri. Astfel se întreține un spirit de concurență și de permanentă verificare a standardului artistic al fiecărui membru în parte. Pe de altă parte, selecția strictă a membrilor Corului și colaborarea cu dirijori consacrați - Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal - contribuie în egală măsură la păstrarea nivelului profesional și situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

Rezultatul muzical răsfață de fiecare dată așteptările publicului obișnuit la Filarmonică cu concerte de excepție: când cele două ansambluri cântă împreună, parcă abia atunci acustica formidabilă a Ateneului prinde viață, amplificând și rotunjind sonorități strălucitoare, vaste, pe cât de copleșitoare, pe atât de entuziasmante. În astfel de momente se poate vorbi de ceea ce se numește un "spectacol total".

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim.


Corul
Filarmonicii George EnescuDin 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul si pianistul Iosif Ion Prunner, membru si continuator al unei familii renumite de muzicieni si oameni de cultura din Romania. Acesta incurajeaza atat explorarea continua a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cat si prezentarea de recitaluri de lied, sustinute de membri ai Corului si acompaniate la pian, nu de putine ori, de dirijorul insusi. 


Iulia Artamanov, Ștefania Boloș, Constantin Cocriș, Răzvan Georgescu, Lavinia Mamot, Geanina Munteanu, Ionuț Popescu, Mădălina Stan, Alexandra Andrei, Alina Buzdugan, Laura Chera, Mădălina Constantin, Cleopatra David, Adrian Dumitru, Haricleea Marica, Marius Mine, Ioan Orheian, Andreia Petrea, Elena Stancu.


Ruxandra Alexandrescu, Iulia Artamanov, Laura Chera, Mădălina Constantin, Nicoleta Constantin, Iolanda Constantinescu, Lacramioara Cosmescu, Mădălina Creţu-Cârcotă, Raluca Enea, Anfisa Fugaru, Elena Violeta Gheorghe, Alina Gramadă, Mirela Ionescu, Simona Nicoleta Jidveanu, Eugenia Mihai, Alda Macri, Lavinia Mamot, Neluţa Nicolae, Ştefana Puia, Elena Răduţ-Selişte, Mădălina Stan, Elena Stancu, Ecaterina Unguru, Anelyia Vidinova, Cristina Voicea, Mioara Voicu, Ionescu Irina Maria.

Colaboratori permanenţi: Ana Maria Bocăneală, Anca Butuc, Adriana Cojocaru, Cleopatra David, Cristina Vasilache, Oana Tănase, Nicole Mancaş.


Alexandra Andrei, Loredana Ştefania Boloş, Alina Buzdugan, Mariana Constantin, Marta Daniela Daia, Maria Lungu, Haricleea Marica, Mariana Mirescu, Georgiana Mototolea, Geanina Munteanu, Andreea Petrea, Simona Oarfă, Liliana Seica, Magdalena Serafim

Colaboratori permanenti: Carmen Enescu, Cristina Luchian, Alexandrina Vizitiu, Sorina Popescu.


Mircea Ciurez, Olimpian Cojocaru, Florian Costea, Daian Dinulescu, Octavian Dobrotă, Paul Ghica, Mircea Ionescu, Cristian Manta, Cristian Mitrache, Ioan Vasile Orheian, Ionuţ Popescu, Mircea Popescu, Cătălin Stoica, Dragos Teodorescu, Andrei Adrian Pleşca

Colaboratori permanenti: Adrian Dumitru, Adrian Tănase, Dragoș Ștefan Cicu.


Cristian Băbuţă, Ieronim Buga, Rudolf Constantin Cocriş, Adrian Fugaru, Sorin Georgescu, Nicolae Grof, Valentin Ivaşcu, Emilian Mincu, Gabriel Stefan, Marius Nine

Colaboratori permanenti: Cristian Constantinescu, Radu Isăcescu, Bogdan Podlovsky, Vasile Tudose.CONCERTE ALE CORULUI FILARMONICII 


16 Octombrie 2018

19:00 

Corul Filarmonicii „George Enescu“ propune un nou concertCorul Filarmonicii „George Enescu“ propune un nou concert, marți, 16 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Ca de fiecare dată, programul este cu grijă ales și, de astă dată, cuprinde capodopere semnate Johann Sebastian Bach și Johannes Brahms.

„Deschidem noua stagiune a Corului Filarmonicii „George Enescu“ printr-o formulă inedită: Corul va fi divizat, un grup va cânta Bach, celălat, Brahms. Stilistic, am încercat să recuperăm toate detaliile interpretărilor de epocă. Reamintim că, în 2015, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu,.am prezentat integrala motetelor lui Bach, cu acompaniament de orgă. Revenim asupra partiturilor pe care le propunem acum în versiunea a cappella”, a declarat maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului și directorul general-adjunct al Filarmonicii.

Corul Filarmonicii „George Enescu“ reprezintă, de șapte decenii, al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene. În 1950, când a fost înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări. Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale și, cel puțin cantitativ, a deținut supremația chiar și în perioada apariției marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea.

Odata cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane.
Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu“ a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei „Oedipe“ de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul si pianistul Iosif Ion Prunner, membru si continuator al unei familii renumite de muzicieni si oameni de cultura din Romania. Acesta încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului și acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuși. .