Corul academic

Filarmonica "George Enescu"


Corul Filarmonicii "George Enescu" reprezintă, de mai bine de o jumătate de secol, al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene.

În 1950, când a fost înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări. Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale și, cel puțin cantitativ, a deținut supremația chiar și în perioada apariției marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea. Până la mijlocul secolului trecut însă, lucrări de mare repertoriu vocal-simfonic nu fuseseră decât sporadic reprezentate în viața muzicală romănească, de coruri private sau grupuri formate ad-hoc din profesioniști și amatori, care nu se ridicau întotdeauna la nivelul Orchestrei Filarmonicii.

Odata cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane. Asemenea colegilor instrumentiști, membrii Corului ies adesea în prim-plan, preluând cu succes stimele soliste sau apărând în recitaluri de arii și lieduri. Astfel se întreține un spirit de concurență și de permanentă verificare a standardului artistic al fiecărui membru în parte. Pe de altă parte, selecția strictă a membrilor Corului și colaborarea cu dirijori consacrați - Lawrence Foster, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal - contribuie în egală măsură la păstrarea nivelului profesional și situarea sa în vecinătatea standardelor impuse de Orchestra Simfonică.

Rezultatul muzical răsfață de fiecare dată așteptările publicului obișnuit la Filarmonică cu concerte de excepție: când cele două ansambluri cântă împreună, parcă abia atunci acustica formidabilă a Ateneului prinde viață, amplificând și rotunjind sonorități strălucitoare, vaste, pe cât de copleșitoare, pe atât de entuziasmante. În astfel de momente se poate vorbi de ceea ce se numește un "spectacol total".

Începând cu 1990, Corul Filarmonicii "George Enescu" a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei Oedipe de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim.


Corul
Filarmonicii George EnescuDin 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul și pianistul Iosif Ion Prunner, membru și continuator al unei familii renumite de muzicieni și oameni de cultură din România. Acesta încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului și acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuși. 


Ruxandra Alexandrescu, Iulia Artamanov, Laura Chera, Mădălina Constantin, Iolanda Constantinescu, Mădălina Creţu-Cârcotă, Raluca Enea, Anfisa Fugaru, Elena Violeta Gheorghe, Alina Grămadă, Simona Nicoleta Jidveanu, Eugenia Lică, Alda Macri, Lavinia Mamot, Neluţa Nicolae, Ştefana Puia, Elena Răduţ-Silişte, Anca Sandu, Mădălina Stan, Elena Stancu, Ecaterina Unguru, Cristina Vasilache, Lăcrămioara Vasiliu, Anelyia Vidinova, Cristina Voicea, Mioara Voicu


Natalia Băbuță, Loredana Ştefania Boloş, Alina Buzdugan, Mariana Constantin, Nicoleta Constantin, Marta Daniela Daia, Georgiana Dumitru, Haricleea Marica, Mariana Mirescu, Geanina Munteanu, Simona Rîmer, Alexandrina Stan, Liliana Seica, Magdalena Serafim


Mircea Ciurez, Olimpian Cojocaru, Florian Costea, Daian Dinulescu, Octavian Dobrotă,Paul Ghica, Mircea Ionescu, Cristian Mitrache, Ioan Vasile Orheian, Ionuţ Popescu, Cătălin Stoica, Dragoş Teodorescu


Cristian Băbuţă, Ieronim Buga, Constantin Cocriş, Adrian Fugaru ,Sorin Georgescu, Răzvan Georgescu, Valentin Ivaşcu, Emilian Mincu, Marius Nine, Ștefan Lamatic


Andrei Licareț


Angelica Marin


Adrian Pârlac