PROIECTE SPECIALE / CONFERINȚE

Filarmonica "George Enescu"


Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu deschid, la Ateneul Român, seria de conferințe „Despre lumea în care trăim”

 

Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim”, aflată la a cincea ediție, se va desfășura, în perioada 21-24 mai 2022, la Ateneul Român. Conferințele își propun să aducă în fața publicului, la fel ca în edițiile precedente, teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte.Gazda acestei ediții a festivalului va fi Marian Voicu, jurnalist Veridica.ro, realizatorul emisiunii Breaking Fake News.

 

Sâmbătă, 21 mai, ora 11.30

Eveniment de deschidere

 

Conferință susținută de HORIA-ROMAN PATAPIEVICI, cu tema „Noua ideocrație“, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Sub ochii noștri, de la an la an, de un deceniu încoace parcă tot mai mult, o nouă putere ideologică se afirmă, tinzând să pună stăpânire pe ultimele democrații liberale ale lumii. Spre deosebirea de ideocrația clasică, descrisă de politologi ca fiind puterea ideologică exercitată de stat asupra societății, noua ideocrație este puterea ideologică exercitată în mod totalitar de către o elită „iluminată” și militantă asupra restului pasiv și descumpănit al societății – și asta nu într-un regim politic totalitar, ci în condițiile unui regim democratic.

Bilete: https://www.fge.org.ro/calendar/

https://eventbook.ro/other/bilete-despre-lumea-in-care-traim-noua-ideocratie


Ediția a cincea a conferințelor „Despre lumea în care trăim”: noul Putin, bătrânul furibund; un experiment sovietic, Regiunea Autonomă Maghiară; omul, cea mai de succes specie de pe Pământ; ce știu neuroștiințele despre durere; destinul ca partitură a lumii; noua ideocrație

Mark Galeotti, expert britanic în politica și securitatea Rusiei, Stefano Bottoni, istoric italian specializat în politica față de minorități și relațiile interetnice în blocul sovietic, Gaia Vince, cunoscută jurnalistă și autoare britanică de cărți de știință și Alexandru Babeș, cercetător specializat în sistemul nervos periferic și studiul durerii, sunt invitații ediției a cincea a festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim”, care se va desfășura pe scena Ateneului român în perioada 21–24 mai. Conferințele de deschidere și închidere de anul acesta vor fi susținute de Horia-Roman Patapievici și Gabriel Liiceanu.

Seria anuală de conferințe și dialoguri culturale şi ştiinţifice „Despre lumea în care trăim” este organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas și Asociația ARCCA și își propune, la fel ca în edițiile precedente, să aducă în fața publicului teme actuale, abordate de personalități publice, specialiști și cercetători recunoscuți în domeniile lor și de comunitățile științifice din care fac parte.

Cele două conferințe susținute anul acesta de istorici pun în legătură evenimentele recente cu intervențiile agresive din zonele controlate sau disputate de regimurile din Rusia în secolul XX și în ultimii ani. 


Constantin Necula și Mihail Neamțu, în dialog despre „Crăciun în Europa Christiana”, în seria Conferințelor de la Ateneul Român

Sub egida Conferințelor Ateneului Român, părintele Constantin Necula va tâlcui în dialog cu scriitorul Mihail Neamțu, marți, 21 decembrie 2021, de la ora 18.00, semnificația Crăciunului în „Europa Christiana”.  În cadrul conferinței, desfășurată în Sala mare a Ateneului Român, va fi dezbătută actualitatea narațiunilor biblică despre păstori, înțelepții Magi, temutul Irod, Fecioara Maria și Pruncul Iisus, fiind tâlcuită nașterea Luminii în plină beznă a umanității.  

„Ce e un dat spriritual și istoric nu se poate pierde niciodată. Semnificațiile Crăciunului nu se pot pierde, dacă ne străduim să ne păstram identitatea și autenticitatea tradiților oriunde ne-am afla în Europa Christiana”, afirmă părintele Constantin Necula. 

„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota elitelor invitate de-a lungul timpului în seria prestigioasă a acestor evenimente care au ajuns la cea de-a 34-a ediție. E o bucurie să-i avem invitați de această dată pe părintele Constantin Necula, alături de scriitorul Mihail Neamțu  Tema din 21 decembrie se referă  la un subiect care care ar trebui să preocupe lumea intelectuală de pretutindeni“, apreciază Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Partenerii evenimentului sunt Clubul Marilor Cărți & Radio România Cultural, care au mai avut invitați în trecut personalități marcante precum Horia-Roman Patapievici, Ioan-Aurel Pop, prof. Valeriu Stoica sau dr. Constantin Dulcan.  

 

Preț bilet: 20 de lei

Biletele vor fi disponibile online la adresa:  www.fge.org.ro  

Pentru bilete achiziționate în grup, informații la Silviu Nedelcu: 0745032615 (plata cash).  

Evenimentul va respecta normele sanitare în vigoare.  

 În urma prevederilor Hotărârii nr. 112 din 07.12.2021, prin care se declară prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, însă cu o serie de relaxări, Filarmonica “George Enescu” anunță că publicul va putea ocupa 50% din capacitatea celor două săli de concert din incinta Ateneului Român.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă toţi participanţii sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.şi este asigurată purtarea măştii de protecţie".Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.


Marile provocări ale lumii contemporane, discutate la a treia ediție a conferințelor Despre lumea în care trăim

 22-26 Februarie 2020

Mircea Cărtărescu, Germina Nagâț, Cristian Mureșan, Manfred Spitzer, dr. Alexandra Martin, dr.Yuvraj Kalra, Mihai Netea și Horia-Roman Patapievici sunt invitați pe scena Ateneului la o nouă serie de conferințe și dialoguri culturale și știinţifice pe teme de actualitate, organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și Asociația ARCCA.

Conferințele din ediția 2020 abordează teme cu impact asupra felului în care ne construim societatea, pentru care experiența profesională a conferențiarilor poate aduce lămuriri mai mult decât utile. Fiecare invitat va susține o conferință de o oră, urmată de un dialog în profunzime.

Întâlnirile vor fi prezentate de Mirela Nagâț, jurnalist cultural și realizatoare a emisiunii Cooltura la TVR1. 

Mircea Cărtărescu va fi invitatul care va deschide cea de-a treia ediție a festivalului de conferințe Despre lumea în care traim la Ateneul Român. Conferința cu titlul „Etica literaturii“ vorbește despre influența valorilor morale ale autorului, a opțiunilor sale civice, ideologice și politice asupra propriei literaturi și a comunității și despre dizolvarea esteticului în etic și ideologic în lumea culturală actuală.

Germina Nagâț, cercetător care a condus timp de 17 ani Direcția de Investigații a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), ne va vorbi despre vârstele Securității, într-o conferință care pledează pentru acuratețea memoriei și analiza critică a perioadei comuniste, singurele terapii efi ciente împotriva amneziei și a recidivei totalitare.

Cristian Mureșan, expert în politici publice în domeniul energiei, care activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din Paris, va susține o conferință cu tema „Neînțelegeri în jurul capitalismului: răstălmăciri și pericole. Unde ne aflăm?“, în care va explica, pornind de la date statistice, dacă sistemul capitalist este și poate rămâne compatibil cu aspirațiile claselor de mijloc, cu ecologia, cu tehnologia tip inteligență artifi cială și cu lumea de mâine.

Manfred Spitzer, psihiatru și cercetător în neuroștiințe, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie și al Centrului de Transfer pentru Cercetare și Neuroștiințe din Ulm, ne va vorbi despre dependența pe care o creează mediile digitale atunci când sunt folosite excesiv și influența lor asupra felului în care gândim.

Dr. Alexandra Martin, profesor asistent la Colegiul Medical din Chattanooga, Spitalul de Copii Erlanger, unde a pus bazele unei echipe antrenate pentru diagnosticul și tratamentul bolilor endocrine la copii, și dr. Yuvraj Kalra, medic pediatru și specialist în terapie intensivă pediatrică la Spitalul de Copii din Chattanooga, statul Tennessee, unde a organizat secția de terapie intensivă pentru copii- problemă, vor prezenta publicului român stadiul actual, prioritățile și perspectivele medicinei copilului - noile tratamente pentru boli metabolice, genetice, imune și degenerative, până nu de mult fără soluție, și avansurile tehnologice din ultimele decenii.

Mihai Netea, internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, laureat în 2016 al Premiului Spinoza, cea mai importantă distincție științifi că a Olandei, va susține o conferință cu tema „O istorie genetică (incompletă) a românilor. Ce ne învață studiile genetice despre istoria Europei de Sud-Est“, în care vom afl a cât de diferiți suntem noi cu adevărat față de celelalte popoare din jurul nostru și dacă aceste diferențe vin din faptul că vorbim alte limbi, mâncăm diferit, interpretăm altfel evenimentele istorice sau suntem poate diferiți la nivelul biologic al ADN-ului pe care îl avem.

Conferința de închidere, cu tema „Superstițiile moderne“, va fi susținută de Horia-Roman Patapievici: „Dacă admitem că superstițiile sunt prejudecățile în care avem o încredere religioasă, ne putem întreba, având drept scop același ideal al emancipării și afirmării demnității omului, care sunt superstițiile lumii moderne, de ieri și de azi.“

Partenerii de discuție în partea a doua vor fi: Mirela Nagâț, jurnalist cultural, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Cătălin Ștefănescu, realizator al emisiunii Garantat 100%, dr.Martin S. Martin, medic cardiolog la Fundeni și în Statele Unite,și Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.


Ana Blandiana și Marianne Birthler dezbat despre “30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier”

O dezbatere despre  aniversarea a “30 de ani de la căderea Zidului Berlinului și a Cortinei de Fier”, susținută de două doamne profund implicate în societatea civică și politică din România și Germania, poeta Ana Blandiana și politiciana Marianne Birthler, va avea loc pe 9 decembrie 2019, de la ora 19.00, în cadrul seriei de Conferințe de la Ateneul Român. Dezbaterea va fi moderată de Matei Martin.Mintea din multiple perspective, tema dialogului între

profesorul Mircea Dumitru şi profesorul Radu J. Bogdan

 

Luni, 25 noiembrie 2019, Universitatea din București, în parteneriat cu Filarmonica "George Enescu", organizează dialogul „Mintea din multiple perspective. O pledoarie pentru importanţa teoretică, educaţională şi instituţională a ştiinţelor cognitive”. Evenimentul, realizat în cadrul Conferințelor Ateneului Român, va avea loc începând cu ora 18:30, la Ateneul Român (str. Benjamin Franklin, nr. 1-3).

Protagoniștii dialogului vor fi Mircea Dumitru, rector al Universității din București, și Radu J. Bogdan, profesor la Universitatea Tulane din New Orleans şi director al programului de master în ştiinţele cognitive “Open Mind” din cadrul Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti.

Prin acest dialog, cei doi protagonişti îşi doresc să creeze un spaţiu de dezbatere interactiv pentru elevi, studenţi, cercetători, precum şi pentrutoţi cei pasionaţi de acest domeniu. Astfel, discuția se va axa pe teme de actualitate în domeniul interdisciplinar al ştiinţelor cognitive,  precum şi pe diferitele abordări, concepte și descoperiri din această zonă.

Ştiinţele cognitive oferă un cadru interdisciplinar și intercomunicativ indispensabil pentru variatele discipline care studiază mintea. Predate în liceu şi universitate, deschid minţile tinerilor către diversele discipline componente şi legăturile dintre ele, permiţând alegeri informate de specializări şi studii superioare, ca şi o mai bună înţelegere generală a minţii umane. Programe instituţionalizate liceale şi universitare sunt necesare pentru predarea regulată a ştiinţelor cognitive şi pregătesc, de asemenea, terenul pentru constituirea instituţională de grupuri de cercetare specializate în anumite combinaţii de ştiinţe cognitive, precum neuropsihologia socială, neuroetica sau antropologia cognitivă evoluţionistă.

Mircea Dumitru este profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București și rector al Universității din București din decembrie 2011. Membru al Academiei Europaea din 2019, Mircea Dumitru este și membru corespondent al Academiei Române, dar și președintele Institutului Internațional de Filosofie. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki și City University of New York. Începând din 2018, Mircea Dumitru predă și la Universitatea Normală din Beijing, China.

Radu J. Bogdan este profesor de filosofie şi director al Departamentului de Științe Cognitive al Universității Tulane din New Orleans, SUA. Absolvent al Facultății de Filosofie a Universității din București și doctor la Stanford University, de‐a lungul carierei academice a predat la cunoscute universități, printre care amintim Stanford, Tulane, UniversitéCatholique de Louvain sau Bilkent University. Domeniile de cercetare și interes sunt în principal filosofia minții, științele cognitive (în special abordarea evoluționistă) și teoria naivă a minții, cu un accent special pe problematica ontogeniei conștiinței și a altor capacități mentale superioare (gândire predicativă, imaginație). Aceste subiecte sunt tratate, printre altele, și în cărțile sale, recomandate oricărui cititor dornic să înțeleagă cercetările cele mai recente și relevanța lor în cunoașterea dezvoltării minții omenești: Mind vaults (2013), Our Own Minds (2010), Predicative Minds (2008), Minding Minds (2000) sau Interpreting Minds (1997).

Cei care vor dori să asiste la dialogul „Mintea din multiple perspective. O pledoarie pentru importanţa teoretică, educaţională şi instituţională a ştiinţelor cognitive” pot procura bilete de la Casa de bilete a Ateneului Român. Pretul unui bilet 10 lei.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. 

Pret bilet 10 lei.

Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro


Marile provocări ale lumii contemporane,

discutate la a doua ediție a conferințelor Despre lumea în care trăim

 

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe Despre lumea în care trăim, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 23–27 februarie 2019.

La această a doua ediție vor fi în centrul atenției provocările cu care se confruntă omenirea, scenarii posibile și răspunsuri pe care le avem la îndemână. Invitați de la marile universități din Marea Britanie și Statele Unite, cunoscuți oameni de cultură români și partenerii lor de dialog vor discuta despre dereglări ale lumii contemporane și sinuciderea Europei, populism în epoca digitală, povestea științifică a creării universului și a vieții inteligente, cum arată cei 50 de ani de explorări spațiale și la ce ne putem aștepta mai departe, unde ne vor duce schimbările climatice, spre apocalipsă sau pace universală, și cum arată viitorul medicinei din perspectiva unui medic cu o carieră la vârful cercetării și inovării.


Între 23 şi 27 februarie îi veţi putea întâlni pe scena Ateneului Român pe Jim Baggott, autor a mai multe cărți de știință publicate la Oxford University Press și contributor la emisiuni de știință pentru BBC, pe Bogdan Marcu, expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de douăzeci de ani în industria aerospațială americană, pe Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, pe Liviu Giosan, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution în Statele Unite și profesor de geologie marină în cadrul programului doctoral comun cu Massachusetts Institute of Technology, pe prof. dr. Andrei Constantinescu, profesor asistent de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității Columbia în New York, medic specialist în pediatrie pulmonară și cercetător în biologie moleculară și imunologie. Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu deschid seria de conferinţe cu un dialog despre dereglările lumii contemporane, moderat de jurnalista Mirela Nagâţ, iar Horia-Roman Patapievici va susţine în ultima zi o conferinţă intitulată „Sinuciderea Europei“.


Lansare de carte - 20 Decembrie 2018, ora 18:00, Ateneul RomânAcademicianul Nicolae Zamfir, invitat la Conferința de Crăciun de la Ateneu


26 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala mare a Ateneului Român.

Academicianul profesor Nicolae Victor Zamfir va fi invitatul de onoare al celei de-a şasea conferinţe de Crăciun în România, cu titlul „Frontierele cunoaşterii: marile infrastructuri de cercetare ale viitorului apropiat“. Conferinţa se va desfăşura, luni, 26 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala mare a Ateneului Român.

Conferinţele de Crăciun" ("Christmas Lectures") au fost inaugurate, la Ateneul Român, după modelul britanic al Royal Institution, patronate de M.S. Regina Regatului Unit. România a devenit astfel prima ţară din afara Marii Britanii, care organizează asemenea manifestări. La Ateneu, acest eveniment se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale  Margareta, Custodele Curoanei României. 

Profesorul Zamfir, invitat pe 26 noiembrie, de la 18.30,  la Conferinţa de Crăciun, în Sala Mare a Ateneului Român, este Directorul General al Ifin-HH – Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Directorul Proiectului Eli-Nuclear Physucs (ELI-NP), cel mai mare proiect de cercetare din istoria ştiinţei româneşti. După cum declara prof. Zamfir, „una dintre raţiunile construirii ELI-NP este schimbarea mentalităţii actuale. În Europa, foarte puţini înţeleg această misiune: nu doar să faci ştiinţă, ci să faci lucruri pentru societate.” Astfel, Platforma Măgurele găzduieşte cei mai puternici laseri din lume (de o mie de ori mai puternici decât alţi laseri existenţi la ora actuală) şi o instalaţie gamma de o intensitate fără precedent. 

ELI-NP deschide drumul pentru cercetări şi aplicaţii în premieră, în domenii cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluţie spaţio-temporală a materiei dense, combinarea fasciculelor de ioni cu alte surse de radiaţie, studiul defectelor în materiale şi medicină. O menţiune specială trebuie făcută privind perspectivele medicale ale aplicaţiilor cercetărilor ce se vor dezvolta la Măgurele: realizarea de sisteme compacte (acceleratori tabletop), acestea putând ajunge să fie instalate direct în spitale! De altfel, aplicaţiile medicale ale laserilor de mare putere constituie o preocupare prioritară a proiectului ELI-NP încă din primii ani de funcţionare efectivă. La toate acestea se adaugă şi alte aplicaţii fără precedent în managementul materialelor nucleare şi ştiinţele vieţii.

Decernarea la 2 octombrie a Premiului Nobel pentru Fizică 2018 lui Gérard Mourou împreună cu Donna Strickland pentru descoperirea lor din 1985 care a deschis drumul spre laserii de mare putere ai prezentului, cuprinde în ea şi ideile, dăruirea, talentul şi munca echipelor româneşti de la ELI-NP.

Conferinţele de Crăciun în România au debutat, la Ateneul Român, în anul 2013 cu Profesorul Sir Tom Kibble (Imperial College) şi au continuat cu mari personalităţi ale ştiinţei contemporane: Prof. Joseph Silk (Oxford), Prof. Gérard Mourou (École Polytechnique, Paris, Premiul Nobel în Fizică 2018), Prof. Rolf Heuer (Preşedintele Societăţii Germane de Fizică şi fostul Director General al CERN) , Prof. Emilian Dudaş (École Polytechnique, Paris). 

„În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru. La conferinţele de la Ateneu sunt invitate personalităţi, printre care şi laureaţi ai Premiului Nobel (Literatură, Medicină, Economie, Fizică). Suntem, aşadar, onoraţi ca, pe 26 noiembrie, să-l avem invitat pe academicianul Nicolae Victor Zamfir la Conferinţa de Crăciun de la Ateneu“, subliniază domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii  „George Enescu“.

Attachments are

„Concerto Azzurro“ - Stefano Bollani, un concert organizat de ICR la Ateneul Român


Compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va susține pe 27 august 2018, la invitația Institutului Cultural Român„Concerto Azzurro“ la Ateneul Român.

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, artistul italian va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție - „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și Rhapsody in Blue“ de George Gershwin. 

 

Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și este inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc la București în perioada 27-28 august 2018.

Concerto Azzurro, susținut de Stefano Bollani sub egida Anului Centenar, are valoarea unui memento: 1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu țara, momentul dobândirii unei libertăți fundamentale – libertatea de a-și trăi plenar identitatea națională. O identitate care nu exclude, ci se nutrește din proximitățile ei culturale europene. Ne exprimăm gratitudinea că Ministerul Afacerilor Externe a inclus acest eveniment în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Suntem onorați că, sub cupola Ateneului Român, vom putea aplauda, pe 27 august, un artist polivalent de o asemenea anvergură, care impresionează prin complexitatea și sincretismul său muzical”, apreciază președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

 

Stefano Bollani va fi solistul propriei compoziții, care are o orchestrație semnată de Paolo Silvestri. „Concerto Azzurro“ se va bucura și de prezența extraordinară a percuționistului italian Bernardo Guerra. „Sunt bucuros să interpretez pe scena Ateneului Român, atât Rhapsody in blue de George Gershwin - una dintre capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzurro - compoziția mea. Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment“, declară artistul Stefano Bollani.

 

„Concerto Azzurro“, compus de Bollani în 2017, a fost înregistrat alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, condusă de Kristjan Järvi la Gewandhaus zu Leipzig Compoziţia, care reflectă pasiunea lui pentru jazz, va fi lansată oficial în a doua parte a anului 2018, de casa de discuri ALOBAR

 

Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex și original. El este și un excelent pianist, care are la bază o formație clasică, și acest lucru se vede în concepția sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România, ca un preambul al stagiunii 2018-2019. Colaborarea dintre Filarmonica George Enescu și Institutul Cultural Român este foarte bună, sperăm să realizăm împreună în continuare cât mai multe evenimente în acest an atât de important, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu“, subliniază maestrul Iosif Ion Prunner.

 

Stefano Bollani (născut în 1972, la Milano) este interpret, scriitor și prezentator de televiziune. Bollani dorește întotdeauna să transmită bucurie prin muzica sa. Artistul consideră muzica drept „un mare joc care trebuie reinventat de fiecare dată în mod inteligent“. Concertele lui Stefano Bollani au o importantă parte de improvizație la pian, jam session-urile artistului fiind deja legendare în lumea muzicii. Jazzul este însă doar una dintre nenumăratele faţete artistice ale pianistului, compozitorului, showmanului italian, vedetă a mediilor audiovizuale din Italia. Noul său album, „Que Bom“, este un imn al vieții marcat de o vivacitate contagioasă, inspirat de muzica braziliană. Când nu cântă, Bollani scrie cărți. Cartea sa, La Regina Dada, a fost adaptată pentru un spectacol de teatru, interpretat de celebra actriță Valentina Cenni. Artistul a colaborat cu mari nume ale muzicii internaționale, printre care Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda, Caetano Veloso, Hector Zazou și Enrico Rava. Stefano Bollani a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii - Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestre de Paris, alături de marii dirijori Riccardo Chailly, Krjstjan Järvi, Daniel Harding.

 

Concerto Azzurro- Stefano Bollani

Luni, 27 august, ora 20.00    

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii „George Enescu'“

Dirijor Iosif Ion Prunner

Solist: Stefano Bollani

Percuționist: Bernardo Guerra

 

Program:

Stefano Bollani (aranjament Paolo Silvestri): „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră

Stefano Bollani: solo (improvizații)

George Gershwin: „Rhapsody in Blue“

 

Mai multe informații aici:

http://www.icr.ro/pagini/concerto-azzurro-stefano-bollani-un-concert-organizat-de-icr-la-ateneul-roman

 

 


04 Iunie 2018 - Ateneul Român , ora 18:30

Respectul pentru adevăr, tema dialogului dintre Mircea Dumitru și Pascal Engel

Un dialog despre adevăr și valoarea acestuia în era digitală va avea loc pe 4 iunie 2018, de la 18.30, la Ateneul Român. Protagoniștii dialogului vor fiPascal Engel, directorul de studii al Școlii Superioare de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris, și Mircea Dumitru, rectorul Universității din București și președintele Institutului Internațional de Filosofie.

Evenimentul este organizat în cadrul Conferințelor Ateneului Român de Universitatea din București, în parteneriat cu Institutul Internațional de Filosofie.

Cu toții pretindem că respectăm și prețuim adevărul și că știm care este semnificația adevărului. De obicei, însă, noțiunea este încărcată de confuzie. Oamenii încurcă noțiunea sau conceptul de adevăr cu proprietatea de a fi adevărat și sunt confuzi cu privire la ce fel de lucruri sunt adevărate. Oamenii încurcă adevărul cu faptul de a cunoaște adevărul. Aceste confuzii sunt suficient de rele în sine. Iar când vine vorba de dorința noastră pentru adevăr, de valoarea acestuia, confuzia crește.

În cadrul dialogului „Respectul pentru adevăr. Ce este, ce înseamnă”/ „Respect for truth. What it is, what it means”, cei doi interlocutori, profesorul Mircea Dumitru și profesorul Pascal Engel, vor discuta, printre altele, despre valoarea și semnificațiile adevărului.

„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. 


In intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru.  Invitatul principal e întotdeauna o personalitate străină. Până astăzi, la Ateneul Român, au avut loc 30 conferinţe-dialog. Am fost onorați să ascultăm, în cadrul acestor întâlniri, conferințele unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, Medicină, Economie. Ne bucurăm să continuăm această tradiție și să-l avem invitat, pe 2 mai, pe profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie “, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ''George Enescu''. 

Pascal Engel este profesor de filosofie modernă și contemporană la Universitatea din Geneva și directorul de studii al Școlii Superioare de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris. Este, începând din 2001, membru al Institutului Internațional de Filosofie. Pascal Engel este, de asemenea, directorul grupului de cercetare Epistemè din Geneva. În perioada 2007-2010, Pascal Engel a fost directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Universității din Geneva. Specializat în filosofia minții și a conștiinței, precum și in filosofia limbajului și a logicii, Pascal Engel a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea din Paris în anul 1981, iar 9 ani mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din Aix-en-Provence. A fost profesor invitat la Universitatea din Neuchâtel, Universitatea din Tunis 1 și Universitatea din Geneva și visiting professor la Universitatea din Atena, Universitatea Arahus (Danemarca).

Mircea Dumitru este profesor de filosofie și rector al Universității din București, funcție deținută din decembrie 2011. Este președintele Institutului Internațional de Filosofie, membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki și City University of New York. Începând din acest an, Mircea Dumitru predă și la Universitatea Normală din Beijing, China.bilete de la Casa de bilete a Ateneului Român.

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Preț bilet: 15 lei

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 

Telefon: 021.315.68.75

 


02 MAI 2018 -  Ateneul Român, ora 19:30

 

Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, organizează, sub auspiciile Conferințelor Ateneului Român, conferinţa Steps Towards Life: Chemistry!, susţinută de laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn, la Ateneul Român.

„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru.  Invitatul principal e întotdeauna o personalitate străină. Până astăzi, la Ateneul Român, au avut loc 28 conferinţe-dialog. Am fost onorați să ascultăm, în cadrul acestor întâlniri, conferințele unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, Medicină, Economie. Ne bucurăm să continuăm această tradiție și să-l avem invitat, pe 2 mai, pe profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie “, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ''George Enescu''. 

În cadrul conferinței, va fi abordată tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule, până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean- Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”.

Astfel, materia – atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită –, organismele vii, dar și substanțele, sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora.


Laureatul premiului Nobel, Jean Marie Lehn, ne va ajuta să înțelegem modul de funcționare al acestui proces, dezvăluind pașii de la „moleculele neînsuflețite” la arhitecturile și sistemele moleculare extrem de complexe care alcătuiesc organismele vii. 

Profesorul Jean-Marie Lehn este Laureat al Premiului Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii.  Lehn este unul din cei mai mari chimiști ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic al Universității din Strasbourg. Prin lucrările sale privind criptanzii, pentru care a primit Premiul Nobel, în anul 1987, împreună cu Donald Cram și Charles Pedersen, a creat Chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire al oamenilor de știință.

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Preț bilet: 15 lei

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 

Telefon: 021.315.68.75


24-28 FEBRUARIE 2018 -  Ateneul Român

SERIA DE CONFERINȚE " Despre lumea în care trăim"

Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și  Fundația ARCCA anunță prima ediție a seriei de conferințe Despre lumea în care trăim, un festival de conferințe și dialoguri culturale și științifi ce pe teme de actualitate, susținute de specialiști importanți și oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 24 februarie –28 februarie.