PRESA / MEDIA

Filarmonica "George Enescu"


 15 Decembrie 2018 


  Concert simfonic extraordinar. Filarmonica „George Enescu“,
150 de ani de existenţă.
Khatia Buniatishvili și Horia Andreescu pe scena Ateneului Român
Concert David Grimal la Ateneu. Celebrul violonist și Filarmonica "George Enescu", dirijată de cristian Badea, aduc un omagiu francofonieiDirijorul Christian Badea şi solistul David Grimal aduc un „Omagiu francofoniei“ la Ateneu, alături de Filarmonica „George Enescu“


Pianistul Daniel Ciobanu şi dirijorul Christian Badea, concert dedicat Centenarului Marii Unir
Academicianul Nicolae Zamfir vorbeşte despre frontierele cunoaşterii la  Conferinţa de Crăciun de la AteneuOrchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va susţine un nou turneu spectaculos în perioada imediat următoare, în cadrul proiectului Anului Centenar "România în lume", pentru a marca Deschiderea sezonului cultural România-Franţa prin trei concerte ce se vor desfăşura la Bucureşti, Paris şi Basel între 28 noiembrie şi 2 decembrie.

Din motive de sănătate, marele pianist Radu Lupu nu va putea participa la acest proiect, aşa cum a fost prevăzut initial.

Primul concert este programat la Ateneul Român pe 28 noiembrie de la ora 19, iar programul va conţine George Enescu – Rapsodia I în La major, Saint-Saens - Concertul pentru pian si orchestră nr. 2 şi Ceaikovski - Simfonia “Manfred”. Acelaşi program se va cânta pe 30 noiembrie 2018, ora 20:30, la Grande Salle Pierre Boulez a Filarmonicii din Paris. Al treilea concert al turneului va avea loc la Basel pe 2 decembrie, de la ora 20, la Basel Musical Theater.

Pianistul care îl va înlocui pe inegalabilul Radu Lupu face parte din galeria celor mai strălucitoare talente pianistice ale generației sale. La București și la Paris, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Saint-Saens va fi interpretat de fenomenalul Fazil Say, cunoscut publicului român datorită prezenței sale de neuitat la Festivalul Internațional “George Enescu”.

La Basel, o altă versiune a aceluiași concert va fi oferită de tânărul pianist rus Oleg Khudyakov, un nume care se recomandă deja ca o certitudine în pianistica mondială.

Marin Cazacu, managerul Centrului Naţional de Artă Tinerimea Română, declara :” Este foarte important pentru noi că la aniversarea a 10 ani de existenţă a Orchestrei Române de Tineret suntem prima orchestră din România care va cânta în noua sală a Filarmonicii din Paris. Pentru noi, din punct de vedere spiritual, reprezintă o mare onoare și obligație pentru viitor, iar faptul că acest concert se suprapune practic cu aniversarea centenarului României şi că marchează, n acelaşi timp, deschiderea Sezonului cultural România-Franţa este de mare semnificaţie.”
Așadar, la aniversarea a 10 ani petrecuți împreună, Orchestra Română de Tineret și Cristian Mandeal încheie un an de foc, plin de evenimente de top ca reprezentanți ai culturii române, cu o prezenţă de un nivel artistic extraordinar.


Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, violonistul Valeriy Sokolov și dirijorul Christian Badea, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu” . Concertul din 22 noiembrie 2018 

Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, violonistul Valeriy Sokolov și dirijorul Christian Badea, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu” . Concertul din 22 noiembrie 2018 
22-23 Noiembrie 2018

Violonistul Valeriy Sokolov și dirijorul Christian Badea, într-un nou program din seria  „Concertele Centenarului la Ateneu”


Din Cartea de onoare a Filarmonicii: Mischa Maisky, dedicatie oferita cu prilejul concertelor din 8-9 noiembrie 2018

RR CULTURAL/EMISIUNEA OAZA DE MUZICA, 6 NOIEMBRIE2018, INVITAT ANDREI DIMITRIU08-09 Noiembrie 2018

Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în „Concertele Centenarului la Ateneul Român“

Mischa Maisky, la București: „Sunt foarte fericit să cânt Dvořák pe scena Ateneului”

Foto credit: Florin Ghioca si Mihai Cratofil
Rahmaninov, interpretat de o tânără pianistă, Anna Federova, în Concertele Centerarului de la Ateneul Român.

Filarmonica în presă - Actualitatea Muzicala    (Septembrie 2018) 

Un muzician prin ideatică, un intelectual prin vocaţie – interviu cu Andrei-Radu Dimitriu, Director general al Filarmonicii „George Enescu”

Mischa Maisky și Christian Badea, doi artiști excepționali în Concertele Centenarului la Ateneul Român

Program de excepţie la Ateneu. Enescu, Ceaikovski şi Beethoven, sub bagheta maestrului Horia Andreescu, la Filarmonica  „George Enescu“Marţi, 16 Octombrie 2018, ora 19:00 - Ateneul Român 

Corul Filarmonicii „George Enescu“

Dirijor IOSIF ION PRUNNER
ANDREI LICAREŢ - pian
RALUCA OUATU - pian

Program
Johann Sebastian Bach - Motetul nr. 5, "Komm, Jesu, komm", BWV 229

Johannes Brahms - Liebeslieder, op. 52

Johann Sebastian Bach - Motetul nr. 6, "Lobet den Herrn", BWV 230

Johannes Brahms - Neue Liebeslieder, op. 65


Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. * Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00  * Telefon: 021.315.68.75


Corul Filarmonicii „George Enescu“ propune un nou concert, marți, 16 octombrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. Ca de fiecare dată, programul este cu grijă ales și, de astă dată, cuprinde capodopere semnate Johann Sebastian Bach și Johannes Brahms.

„Deschidem noua stagiune a Corului Filarmonicii „George Enescu“ printr-o formulă inedită: Corul va fi divizat, un grup va cânta Bach, celălat, Brahms. Stilistic, am încercat să recuperăm toate detaliile interpretărilor de epocă. Reamintim că, în 2015, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu,.am prezentat integrala motetelor lui Bach, cu acompaniament de orgă. Revenim asupra partiturilor pe care le propunem acum în versiunea a cappella”, a declarat maestrul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului și directorul general-adjunct al Filarmonicii.

Corul Filarmonicii „George Enescu“ reprezintă, de șapte decenii, al doilea pol muzical de anvergură al instituției muzicale bucureștene. În 1950, când a fost înființat Corul, se simțea nevoia stringentă a unei recuperări. Istoria muzicii corale o precede cu mai multe secole pe a celei instrumentale și, cel puțin cantitativ, a deținut supremația chiar și în perioada apariției marilor opusuri simfonice ale secolului al XIX-lea.

Odata cu apariția Corului de Stat a avut loc o adevărată transformare a percepției publicului asupra muzicii clasice. Printr-o activitate neobosită și variată - în oratorii, misse, motete, concerte a capella - ansamblul vocal a interpretat toate capodoperele genului, de la Monteverdi la Bach, de la Haydn la Brahms, și până la cele mai avangardiste opusuri ale muzicii contemporane.
Începând cu 1990, Corul Filarmonicii „George Enescu“ a luat parte la manifestări extraordinare în viața muzicală din România. Astfel, ansamblul a avut posibilitatea să colaboreze în 1995 cu marele compozitor polonez Krzysztof Penderecki, iar în 1998 a realizat împreună cu Orchestre Nationale de France și Lawrence Foster o variantă de concert a operei „Oedipe“ de George Enescu, în cadrul Festivalului Internațional omonim. Din 1997, Corul Filarmonicii este condus de dirijorul si pianistul Iosif Ion Prunner, membru si continuator al unei familii renumite de muzicieni si oameni de cultura din Romania. Acesta încurajează atât explorarea continuă a literaturii muzicale vocale din toate epocile, cât și prezentarea de recitaluri de lied, susținute de membri ai Corului și acompaniate la pian, nu de puține ori, de dirijorul însuși. .Dezvelirea unei plăci comemorative dedicate maestrului Nicolae Licareț (1943-2016) a avut loc, miercuri, la imobilul din strada Locotenent Aviator Iuliu Tetrat nr.15, unde a locuit muzicianul care s-a identificat peste jumătate de secol cu spiritul Filarmonicii „George Enescu“. Evenimentul, inițiat de domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, a avut loc în prezența familiei, a prietenilor, a colegilor și a numeroase oficialități și personalități din lumea artistică. Alături de directorul instituției, s-au aflat soția și fiul maestrului, Rodica și Andrei Licareț, domnul Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, domnul Sorin Dimitriu, președinte al Camerei de Comerț și Industrie București, domnul Mircea Mureșan, de la Primăria Municipiului București, domnul Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu“, violonistul Daniel Podlovschi și pianista Roxana Gheorghiu.

Nicolae Licareţ, director artistic al Filarmonicii "George Enescu", a murit, la vârsta de 73 de ani, pe 21 noiembrie 2016. „Personalitate reprezentativă a artei interpretative româneşti, Nicolae Licareţ s-a remarcat ca un muzician rafinat şi polivalent, în calitate de pianist, organist, clavecinist, atât în ipostaze solistice, cât şi în ansambluri camerale, de-a lungul unei cariere bogate, desfăşurate în ţară şi peste hotare. De asemenea, prin calităţile sale manageriale a contribuit semnificativ la conservarea tradiţiei de înalt standard profesional a Filarmonicii bucureştene şi la promovarea valorilor artistice autentice. Prin dispariţia sa, instituţia a pierdut un lider important şi un coleg valoros. A fost un adevărat ambassador al culturii autentice“, a declarat domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii “George Enescu“.

„E firesc să-l onorăm pe maestrul Licareț prin această placă comemorativă. Omagiem nu doar un eminent muzician care a lăsat amprenta unei personalităţi inconfundabile, dar şi un remarcabil camarad şi un excelent conducător de instituţie muzicală de primă mărime. A slujit cu vrednicie, pasiune şi devotament, jumătate de veac, aceeaşi instituţie: Filarmonica "George Enescu. Nicolae Licareţ rămâne în istoria glorioasă a Filarmonicii bucureştene, o figură de prim rang înscrisă necondiţionat în galeria marilor personalităţi ale muzicii româneşti contemporane!“", a subliniat directorul Filarmonicii „George Enescu“.

Maestrul Nicolae Licareţ a fost unul din puţinii interpreţi cu activitate concertistică la trei instrumente cu claviatură (orgă, clavecin, pian). A concertat în cele mai importante săli din Europa, America, Asia, abordând un repertoriu larg cuprinzând lucrări esenţiale de la muzica Renaşterii, Barocului până la muzica contemporană, universală şi românească. Talent remarcat încă din anii şcolii – a debutat la sala Dalles, în 17 mai 1959, într-un festival Haendel. Maestrul a avut şansa formării sub îndrumarea unor nume de legendă ale pedagogiei muzicale româneşti: Muza Ciomac, Cella Delavrancea, la Conservator celebra Florica Muzicescu. A urmat cursuri de perfecţionare în mari centre muzicale europene, sub îndrumarea unor nume consacrate, ceea ce i-a permis conturarea unui profil de muzician cu o personalitate de rafinat calibru, ovaţionat pe mari scene din toată lumea. A concertat sub bagheta unor dirijori de mare autoritate: Roberto Benzi, Witold Lutoslawski, Carlo Zecchi, Lawrence Foster şi mulţi alţii, având parteneri nume celebre: Henryk Szering, Lola Bobescu, Vladimir Orlov şi încă mulţi alţii. Pentru merite deosebite în promovarea muzicii universale şi româneşti a fost decorat de Casa Regală a României cu ordinul "Coroana României" în grad de Cavaler şi de către Preşedinţia României cu ordinul "Meritul cultural" în grad de Comandor…între altele. A primit de asemenea ordinul "Steaua Solidarităţii Italiene" în grad de Cavaler şi ordinul francez "Cavaler al Artelor şi Literelor".

A fost dezvelită o placă comemorativă, dedicată maestrului Nicolae Licareţ


Stagiune strălucitoare a Filarmonicii „George Enescu“