PRESA / MEDIA

Filarmonica "George Enescu"Filarmonica în presă - Romania-muzical.ro   (06 Feb 2020) 

Elisabeth Leonskaja - solistă în programul ”Beethoven” la Ateneu


Deschiderea Anului Beethoven: reacțiile publicului, Ateneu, 16 ianuarie 2020:

Interviu cu Daniel Petrica Ciobanu, realizat de Verbs describe us/ Judy Florescu.Filarmonica în presă - Stiri.tvr.ro  (21 Ian 2020) 

COOLTURA Gabriel Bebeșelea, un dirijor în ascensiune. De la Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca la Viena, de la scenă la cercetarea unor "povești" enesciene

 

Filarmonica în presă - Adevarul.ro   (22 Ian 2020) 

Dirijorul Gabriel Bebeşelea şi violonista Ioana Cristina Goicea, pe scena Ateneului

Filarmonica în presă - Adevarul.ro   (17 Ian 2020) 

Concert de gală de la Ateneu: 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în ţară.Margareta - Trei decenii ale Coroanei Române, concert la Ateneul Român, în direct pe TVR3Concertul de gală de la Ateneu: 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară

Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, Sala mare a Ateneului Român va găzdui un concert regal care sărbătorește 30 de ani de la întoarcerea Familiei Regale în țară.

Seara se va bucura de prezența Cameratei Regale și a Corului Regal, care vor evolua sub conducerea dirijorului Tiberiu Soare. Vor evolua în concert Alexandra Dăriescu, Remus Azoiței, Valentina Nafornița, Teodor Ilincăi și, invitată de onoare, Nelly Miricioiu.  Concertul de gală va fi transmis în direct la TVR3 și la Radio România Muzical. Ulterior,  va fi transmis integral de TVR1.

Camerata Regală se bucură astăzi de un binemeritat prestigiu în țară și în Europa. Orchestra a fost înființată pe 13 decembrie 2009 și se află, încă de la fondare, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu. Prospețime, fantezie fără limite, culori diverse și o extremă versalitate. Acestea sunt calitățile pe care muzicienii care alcătuiesc Camerata Regală le-au dobândit în anii de când au înființat ansamblul. Însuflețiți de entuziasm pentru muzică, instrumentiști de înalt nivel s-au reunit pentru a forma un ansamblu cameral de prim rang.

Corul Regal este un ansamblu cameral de tineret aflat sub Înaltul Patronaj al Principelui Radu, format din tineri muzicieni studenţi și absolvenți ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Corul Regal interpretează muzica românească, creaţii ale compozitorilor consacraţi și lucrări muzicale recente. Corul Regal interpretează, de asemenea, lucrări din muzica universală. Corul Regal a format, în cei 7 ani de existență, 300 de tineri muzicieni, care au avut 80 de apariții publice în țară și străinătate.

Dirijorul concertului este Tiberiu Soare, unul dintre cei mai respectați șefi de orchestră din România, cu o carieră remarcabilă în România și în lume. Tiberiu Soare colaborează frecvent cu principalele orchestre simfonice și cu teatrele de operă din țară. El a dirijat London Philharmonic Orchestra, Osaka Chamber Symphony Orchestra, Orchestra Filarmonicii din Atena, Camerata Salzburg și Orchestra Simfonică de Stat din Izmir.

Seara se va bucura de prezența violonistului Remus Azoiței, muzician român cu o remarcabilă carieră internațională. Dl Azoiței a concertat la Carnegie Hall în New York, la Concertgebouw Amsterdam, la Salle Cortot Paris, Konzerthaus Berlin, la St-Martin-in-the-Fields şi la Wigmore Hall în Londra, Teatro La Fenice Veneţia, Auditorio Nacional Madrid, Konzerthaus Viena și a fost invitat la festivaluri muzicale precum cele de la Tokyo, Cambridge, Londra, Berlin, Heidelberg şi Santander.

 


Pe scena Ateneului va fi prezentă pianista Alexandra Dăriescu, care uimește publicul și criticii din întreaga lume cu muzicalitatea ei înnăscută și cu captivanta sa prezență scenică. Alexandra a cântat alături de Orchestre National de France, Orchestra Tonkünstler, Orchestrele din Detroit, Houston, Sydney, Melbourne, Auckland Philharmonia și a fost solista unor concerte cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Orchestre Symphonique de Quebec și cu Orchestra Filarmonică din Moscova.

Seara va reuni două voci tinere românești de primă mărime în lumea operei. Soprana Valentina Nafornița, născută în Republica Moldova, este astăzi prezentă pe scenele Festivalului de la Salzburg, Operei de Stat din Viena, Operei Naționale de la Paris, Operei de Stat din Hamburg și Operei din Lausanne.

Tenorul Teodor Ilincăi este unul dintre cei mai apreciați soliști ai generației sale. El a apărut în roluri importante la Convent Garden Opera House din Londra, la Opera Liceu din Barcelona, la Opera din Hamburg și la Opera din Viena, la operele din Hanovra, Berlin, München, Moscova, la Arenele de la Macerata, la Opera din Toulouse, la Tokyo, precum și la Cardiff, Bruxelles, Madrid, Sydney, San Diego, Marsilia, Lausanne, Santiago de Chile și Frankfurt.

Invitata de onoare a serii este soprana Nelly Miricioiu. Definită drept “o actriță care cântă”, doamna Miricioiu este una dintre cele mai complexe artiste lirice din zilele noastre. Repertoriul ei se extinde de la Mozart și bel canto la Verdi, Puccini și verismo, de la opera italiană modernă la compozitori francezi și ruși. Nelly Miricioiu a debutat la Opera Covent Garden din Londra în 1982 în opera “Paiațe” și în anul 1983 la Opera La Scala din Milano în rolul Lucia di Lammermoor. A cântat pentru prima oară Violetta în La Traviata cu Alfredo Kraus la Frankfurt, în 1982. De atunci a pășit pe toate scenele mari de operă ale lumii și în recitaluri și concerte. A interpretat Tosca de Puccini alături de Jose Carreras și Giuseppe Taddei (Frankfurt 1984), Mimi în La Bohème cu Placido Domingo (Madrid 1986), Manon Lescaut de Puccini, Luisa Miller de Verdi, Madama Butterfly de Puccini, Fedora de Giordano cu Sherrill Milnes (Teatro Colon Buenos Aires 1998) și multe altele.

Repertoriul serii va cuprinde lucrări celebre pentru orchestră și cor din creația lui Haendel și Elgar, piese pentru pian și vioară de Mozart și Saint-Saëns, precum și arii și duete de operă de Puccini, Dvorak, Mascagni, Donizetti, Bellini și Lehar.

Dirijorul, soliștii, Camerata Regală și Corul Regal au fost an de an susținători publici ai proiectelor Casei Regale a României. Pe scena Ateneului Român, la Sala Radio, la Palatul Regal, Palatul Elisabeta și Castelul Peleș, pe mari scene ale Europei la Geneva, Paris, Londra, Düsseldorf sau Bruxelles, acești mari artiști au susținut cu devotament și patriotism valorile și principiile Coroanei Române.

Toți cei prezenți pe scenă sunt distinși cu ordine și decorații ale Casei Regale a României.

 

 Seara de 18 ianuarie 2020 va fi, așadar, un regal de muzică, dar și un exemplu de altruism, conștiință, iubire de țară și demnitate.


Filarmonica în presă - Adevarul.ro   (15 Ianuarie 2020) 

Violonistul Alexandru Tomescu, invitat în deschiderea Anului Beethoven, la Filarmonica „George Enescu“

Filarmonica în presă - Adevarul.ro   (15 Ianuarie 2020) 

Concert de gală la Ateneu de Ziua Culturii NaţionaleConcert extraordinar de Ziua Culturii Naţionale la Ateneul Român

 

Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea, va susţine pe 15 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Ateneul Român un concert extraordinar, organizat de Ministerul Culturii.

La eveniment vor participa E.S. domnul Klaus Iohannis, Președintele României, E.S. domnul Ludovic Orban, Prim-ministrul României, alături de importante personalități culturale.

Programul serii va cuprinde: Rogalski – Trei dansuri româneşti, Bela Bartok - Dansuri româneşti, Balada de Ciprian Porumbescu, cu Alexandru Tomescu - vioară, Dans ţărănesc de Constantin Dimitrescu, cu Ştefan Cazacu – violoncel, Sabin Păutza – Dans maramureşean, Eugen Doga – Vals, Rapsodia I de Enescu.  

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010, iar de atunci este sărbătorită în fiecare an, în data de 15 ianuarie, dată care marchează nașterea marele poet Mihai Eminescu.

Concertul este transmis în direct, pe TVR1, de la ora 18.30, și de Radio România Cultural de la ora 19.00.

  

Organizatori: Ministerul Culturii şi Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”

 Cu sprijinul Filarmonicii “George Enescu”

 Coproducători : TVR şi Radio România


Filarmonica în presă - Adevarul.ro   (19 Noiembrie 2019) 

INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: „Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e un pact cu diavolul”INTERVIU Pianistul Daniel Ciobanu: ”Versiunea cu mandolină a Concertului pentru vioară şi pian de Mendelssohn e fără îndoială un pact cu diavolul”

 

Joi, 21 și vineri, 22 noiembrie 2019, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu", condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program Concertul în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră de Felix Mendelssohn și Simfonia nr. 1 în re major de Gustav Mahler. Soliști vor fi Jacob Reuven (mandolină) și Daniel Ciobanu (pian).a

Filarmonica ”George Enescu”: Ce ne poți spune despre Concertul de Mendelssohn pe care îl vei susține în această săptămână la Ateneu?

Daniel Ciobanu: Acest dublu concert e una dintre lucrările cele mai strălucitoare ale lui Mendelssohn, compusă la vârsta de numai 14 ani! Ce veți asculta la Ateneu, în schimb, e o variantă mult mai exotică decât originalul, o versiune în care vioara e inlocuită de mandolină, avându-l  solist pe Jacob Reuven.

Ideea a venit la inițiativa dirijorului Omer Meir Wellber, care ne-a invitat în luna februarie a anului viitor să susținem trei concerte în această nouă formulă instrumentală la prestigioasa sală Gewandhaus din Leipzig unde chiar Mendelssohn a lucrat începand cu anul 1835 în calitate de dirijor principal. Concertul e deja o adevărată provocare pentru vioară, care e în permanență sub același reflector solistic cu clapele mastodontului modern de aproape trei metri.

Versiunea pentru mandolină a acestui concert e fără îndoială un „pact cu diavolul“ , un adevarat tur de forță atât artistic, cât și tehnic . Concertul în sine are o energie extrem de efervescentă, în prima parte ni se relevă ca o personalitate aproape bipolară, în care ni se afișează o parte feroce, o aristocrație tensionată plină de arpegii sălbatice  contrastată  subit prin momente tandre, pline de lirism și spiritualitate. Partea a doua reușește să elasticizeze tensiunea timpului și precizia chirurgicală a acestuia cu dialoguri aproape operatice între pian și mandolina care ajung din când în când să se coaguleze într-un unison picurat cu divinitate , penetrând brusc un nou peisaj brutal. În partea a treia, putem asculta un rondo impetuos , cu momente tehnice colerice și fără spațiu de negocieri, în care putem resimți oarecum răbufnirile pubertine ale tânărului compozitor.

 

Ai mai colaborat cu maestrul Horia Andreescu, dar cu mandolinistul Jacob  Reuven?

Va fi prima colaborare sub bagheta maestrului Andreescu și a doua reprezentație alături de Jacob Reuven, cu care am susținut împreună primul nostru concert chiar sub aroma aceluiași concert de Mendelssohn în Ierusalim, pe 14 noiembrie 2019 .

 

Ce înseamnă pentru tine să cânți pe scena Ateneului, alături de Orchestra Filamonicii ”George Enescu”?

În primul rând, Ateneul Român deține această aură colosală care te absoarbe total în profunzime de la primele rezonanțe ale pașilor pe marmura foaierului . Când vin aici trăiesc un moment magic care mă cuprinde cu aceeași fermitate de fiecare dată când pășesc în incinta acestuia. Cu Orchestra Filarmonicii ”George Enescu” am avut o primă colaborare deosebită anul trecut, în 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri . Muzicienii sunt un grup entuziasmat să facă muzică de cel mai înalt nivel. Sunt încântat că au o atitudine artistică elegantă și nobilă, deschizând totodată un mediu receptiv ideilor noi .

Orchestra Filarmonicii „George Enescu” - Joi și vineri, 21 și 22 noiembrie, ora 19.00, Ateneul Român

Dirijor: Horia Andreescu

Solişti: Jacob Reuven, Daniel Ciobanu

Program

●        Felix Mendelssohn

Concert în re minor pentru mandolină, pian şi orchestră

●        Gustav Mahler

Simfonia nr. 1, în re major

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a AteneuluiRomân.  Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

Telefon: 021.315.68.75

Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro


Trei muzicieni, Horia Andreescu, Daniel Ciobanu şi Jacob Reuven, propun o „abordare exotică” a muzicii lui Mendelssohn

Comunicat de presă - Filarmonica "George Enescu"Profesorul Matei Cazacu și criticul de artă Radu Boroianu, invitați la Conferințele Ateneului Român

Știri: ”De la România Mare la România democratică: un secol de încercări, drame şi speranțe”, conferință susținută de Matei Cazacu și Radu Boroianu (16 noiembrie 2019, București)

Profesorul Matei Cazacu şi criticul de artă Radu Boroianu, invitaţi la Conferinţele Ateneului Român