PRESA / MEDIA

Filarmonica "George Enescu"Ateneul Român, o capodoperă în inima Bucureștiului„Despre libertatea ca frontieră”, un dialog între Andrei Vieru, Sever Voinescu și Valeriu Stoica, deschide seria Conferințelor de la Ateneul Român

În seria Conferințelor de la Ateneul Român, primul eveniment din stagiunea 2021-2022, intitulată „Despre libertatea ca frontieră”, îi are invitați miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 18.00, pe Andrei VieruSever Voinescu și Valeriu Stoica, nume sonore din sfera culturală și publică românească. Conferința, organizată de Filarmonica „George Enescu”, este prilejuită de apariția cărții „Elogiul frontierelor”, semnată de Andrei Vieru la Editura Humanitas. Conferința se va desfășura în Sala Mare a Ateneului Român, în condițiile impuse de restricțiile pandemice. Dialogul se va încheia cu un recital de pian susținut de autor, care va avea în program lucrări de Bach, Wagner-Liszt, Scriabin. 

28.08.2021

Prezențele artiștilor din orchestra și corul Filarmonicii GEORE ENESCU  în actuala ediție a Festivalului Internațional GEORGE ENESCU

„Cu siguranță, ceea ce s-a petrecut în seara de 28 august la Sala Mare a Palatului, ține de miracol: s-a dat startul la marea sărbătoare a muzicii care are loc în România din doi în doi ani, întrupată de acest măreț (credem că este puțin spus) Festival închinat personalității lui George Enescu. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la nașterea compozitorului și faptul că, totuși, în pofida evenimentelor excepționale care agită întreaga planetă, s-a reușit organizarea și mobilizarea atâtor forțe artistice ține de providențial. Concertul de deschidere a fost susținut de Filarmonica  „George Enescu”, așa cum se cuvine, și s-ar fi cuvenit din întotdeauna, avându-l la pupitru pe dirijorul estonian, naturalizat în America, Paavo Järvi”.

Am citat din cronica pe care Corina Bura a scris-o după concertul din seara zilei de 27 august când s-a marcat începutul ediției cu numărul XXV a Festivalului Internațional „George Enescu”. În program Enescu: Rapsodia a II-a în Re major op.11 nr.2, Sibelius: Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47, solistă celebra Hilary Hahn, și  Rahmaninov: Simfonia a II-a în mi minor op. 27. Doamna Bura își încheie comentariul cu o apreciere mai mult decât onorantă la adresa primei și celei mai vechi orchestre simfonice din cadrul unei Filarmonici române: „… sublima parte a III-a (din Simfonia de Rahmaninov n.n.), Adagio, în care clarinetul a avut un mare solo, interpretat cu un sunet de excelentă calitate, secondat cu aceeași sensibilitate de ceilalți colegi din compartimentul instrumentelor de suflat din lemn. În momentul de față se poate spune că acest grup din orchestră are o „garnitură de aur”. S-au remarcat și delicatele intervenții ale violinei solo, susținute de Sarah Nemțeanu. Filarmonica „George Enescu” s-a prezentat într-o mare formă, omogenă, într-un program lucrat cu foarte multă atenție, repetăm, așa cum se cuvine pentru acest moment special din istoria festivalului. Publicul, generos a răsplătit această performanță cu îndelungate aplauze și ovații”.

A fost prima dintre cele nouă prezențe pe care muzicienii Filarmonicii bucureștene le vor avea în cursul celor patru săptămâni de Festival. Ne permitem să atragem atenția publicului asupra lor:


28.08.2021

Filarmonica „George Enescu” a deschis Festivalul Internațional George Enescu

Orchestra Filarmonicii „George Enescu”  a deschis, sâmbătă seara, pe 28 august 2021, cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, pentru a doua oară în istoria acestuia de după Revoluţie. Prima dată s-a întâmplat în 1991, când Filarmonica a fost condusă de Michael Sanderling.

În secţiunea „Mari orchestre ale lumii”, Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, avându-l la pupitrul dirijoral pe reputatul dirijor de origine estonă Paavo Järvi, a interpretat lucrările: Rapsodia Română în re major op.11 nr. 2 de George Enescu, Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră op. 47 de Jean Sibelius şi Simfonia nr. 2 în mi minor op. 27 de Serghei Rahmaninov. Solistă a fost celebra violonistă de origine americană Hilary Hahn, iar în calitate de concertmaistru al orchestrei a apărut Sarah Nemţanu. Concertul de deschidere a ediției jubiliare a Festivalului Internațional George Enescu a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti.

„Ediția din acest an a Festivalului International George Enescu este o ediție amendată de condiționările sanitare impuse de realitatea momentului. Evident, cu urmări nedorite. Totuși anvergura, valoarea artiștilor și a orchestrelor prezente în festival reprezintă o reușită remarcabilă, datorată organizatorilor. Filarmonica George Enescu a avut onoarea de a deschide acest important eveniment cultural ce se petrece în România. Orchestra s-a aflat, sâmbătă seară, sub bagheta lui Paavo Järvi, dirijor estonian remarcat de critica muzicală”, a declarat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

„Este de reținut prezența absolut notabilă a ansamblurilor Filarmonicii George Enescu în ediția actuală. Orchestra va mai susține patru concerte sub bagheta unor nume consacrate în elita mondială: Vladimir Jurowski, Frédéric Chaslin, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea. Corul Academic al Filarmonicii George Enescu a fost solicitat să colaboreze cu orchestre consacrate europene: Orchestra Națională a Franței, Orchestra Tonhalle Zürich, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Berlin, London Mozart Players. E o recunoaștere implicită a valorii muzicienilor Filarmonicii bucureștene, dar și o obligație care impune muncă, conștiinciozitate și devotament pentru performanța autentică”, a subliniat directorul general al instituției.


Filarmonica în presă - 2021

Concert stagiune 30 Aprilie 2021

 


INTERVIU ANDREI DIMITRIU despre evenimentele de la Filarmonica "George Enescu"

INTERVIU CRISTIAN MACELARU - A Doua Românie - Ediția din 25 martie 2021Filarmonica în presă - 2021

Concert stagiune 18 Februarie 2021

 


Andrei Dimitriu, managerul Filarmonicii: Refuz să-mi imaginez dezastrul perpetuării concertelor online. 2020 a fost o experienţă plină de disconfort, cenzurat de limitările pandemice

News.ro

Adevarul.ro


A 70-a aniversare a Corului Filarmonicii „George Enescu”, marcată online

News.ro

HotNews.ro


Filarmonica în presă - 2020

Concerte stagiune online

 


Adevarul.ro

Arta în pandemie05 NOIEMBRIE 2020

Conferință de presă despre proiectele stagiunii. Gabriel Bebeșelea devine dirijor principal al

Filarmonicii „George Enescu“

Fotocredit:  Florin Ghioca