PRESA / MEDIA

Filarmonica "George Enescu"


Două săptămâni cu Christian Badea, la Filarmonica "George Enescu" 

Maestrul Christian Badea, artist român de faimă internațională, are o impresionantă carieră pe scenele celor mai prestigioase săli de concerte și opere din  Europa, America de Nord, Asia și Australia. Dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu“ din 2012,Christian Badea revine la București cu două concerte excepţionale, programate consecutiv pe 19, 20 și, respectiv, pe 26 , 27 aprilie 2018.


Filarmonica în presă - Adevărul.ro                 (09 Apr 2018) 

Dirijorul și pianistul Christian Zacharias revine vineri și sâmbătă, la Ateneu, cu un concert excepțional. "Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimește pe mine"

Filarmonica în presă-Observator Cultural (09 Apr 2018) 

Filarmonica George Enescu – ambasador al muzicii în Orientul Mijlociu

Alexandra Dariescu vă invită la concert.

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Vasily Petrenko, în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român.Filarmonica în presă - Adevărul.ro                 (04 Apr 2018) 

Filarmonica bucureșteană a făcut senzație în Kuwiet City!


„Vreau să le arăt oamenilor ce mă uimeşte pe mine, ceea ce se ascunde dincolo de note“. (Christian Zacharias)

Joi, 13, și vineri, 14 aprilie 2018, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” îl are din nou invitat pe celebrul dirijor și pianist german Christian Zacharias. Muzicianul revine pe scena Sălii mari a Ateneului Român, după ce concertele din luna martie anul trecut s-au bucurat de un succes extraordinar de public și au fost susținute cu casa închisă. Programul din această săptămână va fi alcătuit din capodopere ale unor mari compozitori: Nanie, Cântecul destinului de Johannes Brahms, Introducere și Allegro appassionato pentru pian și orchestră de Robert Schumann și Simfonia nr.3, în la minor, op.56, Scoțiana de Felix Mendelssohn.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român *** Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 *** Telefon: 021.315.68.75

Christian Zacharias şi-a început cariera în calitate de pianist, a continuat apoi şi în calitate de dirijor, fiind actualmente unul dintre cele mai prestigioase nume înscrise în elita muzicală internaţională. Cea mai îndelungată colaborare a sa este cu St. Paul Chamber Orchestra şi cu orchestrele simfonice din Göteborg şi Boston, Kammerorchester Basel, Konzerthausorchester Berlin şi Bamberger Symphoniker. Solistul susţine, de asemenea, recitaluri în cele mai importante centre, având ca parteneri muzicieni precum Frank Peter Zimmermann, Baiba Skride şi Leipziger Streichquartett. Este adesea atras de teatrul liric, dirijând spectacole cu opere de Mozart (La Clemenza di Tito şi Nunta lui Figaro) şi La Belle Hélène de Jacques Offenbach. În 2015 a dirijat Nevestele vesele din Windsor de Otto Nicolai la Opera Royal de Wallonie din Liège, producţie distinsă cu „Prix de l'Europe Francophone” 2014-2015 decernat de Association Professionnelle de la Critique Théâtre, Musique et Danse.

Din 1990, Christian Zacharias a apărut în câteva pelicule şi filme documentare, dintre care „Domenico Scarlatti la Sevilia”, „Robert Schumann - poetul vorbeşte” (ambele pentru INA, Paris), „Între scenă şi sala de studiu” (pentru WDR-arte) şi „De B comme Beethoven à Z comme Zacharias" (RTS, Elveţia).

Printre numeroasele sale premii şi distincţii se numără Midem Classical Award Artist of the Year (2007) şi Officier dans l'Ordre des Artes et des Lettres decernat de guvernul francez.

În perioada în care a activat ca director artistic şi dirijor principal al Orchestre de Chambre de Lausanne, înregistrările sale cu această orchestră s-au bucurat de un succes răsunător în presa internaţională. De referinţă rămâne integrala concertelor pentru pian de Mozart, care a câştigat premiile Diapason d'Or, Choc du Monde de la Musique şi ECHO Klassik. Cele mai recente înregistrări ale sale includ cele patru simfonii de Schumann şi simfoniile berlineze de Carl Philipp Emanuel Bach.

Christian Zacharias a fost preşedintele juriului la Concursul Clara Haskil din 2015 şi va reveni în aceeaşi calitate în 2017.In memoriam

Filarmonica « George Enescu » anunță cu deosebită tristețe dispariția excepționalului instrumentist, rafinat și erudit muzician, violonistul Dan Enășescu.


Marți, 17 aprilie, ora 19:00. pianista de renume international Mădălina Pașol va susține un nou recital în Sala mare a Ateneului Român. Programul va cuprinde lucrări semnate Ludwig van Beethoven și Franz Liszt. Seara va fi completată cu lansarea unui disc "Liszt-Schumann";, un omagiu adus celor doi compozitori (cuprinde Kreisleriana op. 16 de Schumann și Sonata în Si minor de Liszt).

După absolvireaL Liceului “George Enescu”, începând cu anul 1994, Mădălina Pașol își continuă studiile la Universitatea de Arte din Berlin, Germania, la clasa prof. Georg Sava și apoi la clasa prof. Pascal Devoyon. Activitatea artistică a pianistei a fost recunoscută prin premii, burse, diplome la concursuri naționale și internaționale: bursa NaFög a Senatului Cultural German, bursa Fundației Paul Hindemith, bursa Universității de Arte din Berlin, bursa pentru studiile doctorale ale Universității de Muzică din București. A fost una dintre finalistele Concursului Internațional pentru pian Bussoni din Italia, a Concursului Internațional ARD de la Munchen și a primit Premiul III la Concursul Artur Schnabel.

În anul 2016, Mădălina Pașol a colaborat cu Banca Națională a României, Bucharest Music Film Festival – ARCUB, unde a interpretat Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră de Ceaikovski și a debutat ca pianist de jazz în cadrul Jazz Festival Ferentari - Ediția I. De asemenea, cu ocazia centenarului nașterii lui Dinu Lipatti, pianista a oferit un concert-omagiu dedicat marelui muzician, la Institutul Cultural Român din Istanbul.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român *** Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 *** Telefon: 021.315.68.75Turneul primei orchestre românești, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", în Kuweit

Prima repetiție a Filarmonicii George Enescu dirijată de Horia Andreescu în sala  Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre  (JACC)  din Kuweit City, care precede primul concert - dintr-o serie de trei  -  susținut de o orchestră simfonică din România în această țară.

Urmărește zilnic știrile despre orchestra noastră în Kuweit.Viktor Hartobanu este câștigătorul marelui premiu al Concursului Internațional de Harpă "Félix Godefroid" din Belgia, al Premiului II al concursului asociatiei "Franz Josef Reinl" din Viena și finalist al concursului de compozitie USAIHC din Bloomington, SUA. Un musician complex, un interpret apreciat și un compozitor inspirat care își canalizează întreagă forță creatoare spre un instrument aparte – harpa.

Născut în 1990 într-o familie de muzicieni români, Viktor a primit primele lectii de pian și harpă de la mama lui, la vârsta de 5 ani. La 9 ani a fost admis în clasa tinerilor talente a Conservatorului de muzica din Leipzig. În perioada 2008-2010 a studiat în clasa prof. Max Koch, unde a obtinut diploma de harpist și pedagog. Au urmat anii de studiu cu prof. Florence Sitruk în Geneva și cu prof. Jana Bouskova în Bruxelles, după care obține postul de harpist în Capela de Stat din Berlin unde a căntat sub bageta maeștrilor Daniel Barenboim, sir Simon Rattle, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel…. A fost invitat ca la festivaluri de muzica in Germania, Anglia, San Marino, Tailanda si Romania.

Viktor Hartobanu este profesor de harpa la Conservatorul de muzica din Feldkirch, Austria. Ne bucurăm să îl avem invitat în Stagiunea de marți seara.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român *** Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 *** Telefon: 021.315.68.75Filarmonica "George Enescu" susține un turneu în Kuweit

Filarmonica "George Enescu"  condusă de dirijorul  Horia Andreescu întreprinde în perioada 28-31 martie un turneu în Kuweit, unde va susține o serie de trei concerte   la Sheikh Jaber Al-Ahmad Cultural Centre  (JACC)  din capitală. 

Programul va cuprinde lucrări  de mare virtuozitate și popularitate, alături de un inedit și atractiv program simfonic kuweitian.

Biroul de presă *** info@fge.org.ro

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în concert extraordinar la Ateneul Român

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneului Român. sub conducerea dirijorului Vasili Petrenko, în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român. Filarmonica în presă - Adevărul.ro  (27 Mar 2018) 

Tradiţia Filarmonicii „George Enescu“ întâlneşte modernitatea unei săli spectaculoase din Kuweit


Filarmonica în presă - News.ro                 (25 Mar 2018) 

Soprana Teodora Gheorghiu, care a fost remarcată de José Carreras, va cânta la Ateneul Român, în primul ei turneu de recitaluri în România

Filarmonica în presă - Știrile TVR             (25 Mar 2018)

Mihai Cojocaru aduce „Cântecele lumii“  la Ateneu, într-un recital de chitară, în stagiunea de marţi seară

Filarmonica în presă - Știrile TVR             (23 Mar 2018)

COOLTURA Pianistul Dan Grigore aniversează 60 de ani de carieră în această seară, printr-un concert de gală la Ateneu, sub conducerea dirijorului francez de origine rusă Misha Katz.Filarmonica în presă - Știrile TVR             (23 Mar 2018)

COOLTURA Pianistul Dan Grigore aniversează 60 de ani de carieră în această seară, printr-un concert de gală la Ateneu, sub conducerea dirijorului francez de origine rusă Misha Katz.

Filarmonica în presă - Adevarul.ro          (23 Mar 2018)

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în concert extraordinar pe 15 aprilie la Ateneul Român.

 

Filarmonica în presă - Adevarul.ro           (21 Mar 2018)

Concert aniversar al pianistului Dan Grigore, alături de dirijorul Misha Katz. Repetiţie generală la Ateneu, deschisă publicului

 


Filarmonica „George Enescu", distinsă cu Premiul Excelenţa în Cultură, la Gala Premiilor Radio România Cultural 2018 (20 Mar 2018)

Luni, 19 martie 2018, la Teatrul Odeon, Radio România a premiat excelența în cultură, în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Comunicat de presă:  Concert dedicat aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (19 Mar 2018)

Cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, sâmbătă, 24 martie 2018, în Sala mare a Ateneului Român, de la ora 18.00, va avea loc un concert de muzică şi poezie.

Comunicat de presă:  Dan Grigore, aplaudat pe scena Ateneului, la 60 de ani de la debut  (16 Mar 2018)

„Extraordinar ! Eşti printre cei mai mari din lume!” (Sergiu Celibidache)

 „Îl ascultam fascinaţi…” (Le Monde)

„Dan Grigore face parte din categoria pianiştilor de superclasă.” (Tagesspiegel)Interviu cu pianista Dana Borșan            (12 Mar 2018)

Strălucirea muzicii lui Chopin în interpretarea pianistei Dana Borșan

Filarmonica în presă - HotNews.ro           (12 Mar 2018)

Strălucirea muzicii lui Chopin în interpretarea pianistei Dana Borșan

Filarmonica în presă - Adevarul.ro             (28 Feb 2018)

Opera FANtastica prezintă concertul de muzică barocă La Lumiere ComiqueFilarmonica în presă - Agerpres.ro           (14 Feb 2018)

DOCUMENTAR: 130 de ani de la inaugurarea Ateneului Român.

Filarmonica în presă - Radioromaniacultural.ro   (14 Feb 2018)

Ateneul Român aniversează, astazi, 130 de ani de la inaugurare.

 Filarmonica în presă - Adevărul .ro         (11 Februarie 2018)

Pianista Elisabeth Sombart: „Celibidache nu mi-a fost numai profesor, mi-a fost prieten“


 Evenimente Ateneu în presă - Știri.TV.ro    (09 Februarie 2018)

Conferinţele "Despre lumea în care trăim". În perioada 24-28 februarie, la Ateneu, vor fi zile de spectacol al ideilor

 Filarmonica în presă - Adevărul .ro         (07 Februarie 2018)

Despre lumea în care trăim. Personalităţi de prim rang, în primul festival  de conferinţe de la Ateneul Român

 Filarmonica în presă - Adevărul .ro         (06 Februarie 2018)

Pianista bulgară Plamena Mangova din nou la Bucureşti, în două concerte simfonice şi un recital


05 Februarie 2018                               Filarmonica în presă - ADEVĂRUL.ro

Clasic e fantastic, concert aniversar dedicat dirijorului Nicolae Racu, pentru a sărbători 50 de ani de activitate

Pianista Elizabeth Sombart din nou la București - 24 Ianuarie 2018

"Chiar daca muzica nu este un scop în sine, ea este, cred eu, o cale privilegiată, o scară de lumină care ne permite să accedem la adevăratele valori ale vieții, acelea care îl fac pe om demn de Dumnezeu."

 Filarmonica în presă - Adevărul Cultura     (21 Ianuarie 2018)

Pianista Elizabeth Sombart revine la Bucureşti, cu un recital SchubertCeremonia de decorare a Filarmonicii „George Enescu”, a domnului Eli Androne-Petru, profesor al Școlii Generale „Dr. Aurel Vlad” Orăștie, și a domnului Corneliu Brudaşcu, pictor şi grafician

Concertul de Ziua Culturii Naționale a fost susținut la Ateneul Român, o dată cu decorarea Filarmonicii „George Enescu“

 Filarmonica în presă - Cotidianul.ro       (16 Ianuarie 2018)

Decorată la 150 de ani de la înfiinţare, Filarmonica “George Enescu” omagiază la rândul ei personalităţi culturale Filarmonica în presă - Adevărul.ro (15 Ianuarie 2018)

Filarmonica „George Enescu”, decorată de Iohannis, la 150 de ani de la înfiinţare: Compozitorul este un exemplu de încredere în forţa vitală a culturii. 

 Filarmonica în presă - Adevărul.ro (15 Ianuarie 2018)

Tamara Buciuceanu şi Ion Dichiseanu, printre actorii premiaţi de Ziua Culturii Naţionale la Ateneu15 Ianuarie 2018                               Filarmonica în presă - AGERPRES

Personalități culturale ajunse la senectute, omagiate la Ateneul Român de Ziua Culturii Naționale.

15 Ianuarie 2018                             Filarmonica în presă - NEWS.ro

Filarmonica „George Enescu”, decorată de Iohannis, la 150 de ani de la înfiinţare: Compozitorul este un exemplu de încredere în forţa vitală şi regeneratoare a culturii.

15 Ianuarie 2018                               Filarmonica în presă - România TV

Filarmonica „George Enescu”, decorată de Iohannis, la 150 de ani de la înfiinţare.Filarmonica în presă - Adevarul Cultura

Filarmonica „George Enescu“, care împlineşte 150 de ani de la înfiinţare în 2018, este decorată de preşedinţie de Ziua Culturii

Filarmonica în presă - Adevărul Bloguri

Filarmonica bucureşteană - 150. Cea mai longevivă instituţie a ţării!Interviu Adevărul 

Capodopere în deschiderea anului aniversar "Filarmonica George Enescu - 150", sub conducerea lui Christian Badea. Dana Ciocârlie interpretează Schumann.

09 Ianuarie 2018-Ateneul Român

Deschiderea anului aniversar la Filarmonica George Enescu - 150

15 Ianuarie 2018-Ateneul Român

Filramonica George Enescu, propusă pentru decorareInterviu cu dirijorul Gabriel Bebeșelea

"Da, respectăm memoria Majestatii Sale Regele Mihai, s-a schimbat programul inițial. Am păstrat Concertul de Brahms, e minunat. E o șansă să-i avem solişti pe Mihaela Martin și Marin Cazacu."

11 Noiembrie 2017-Ateneul Român

Premiile literare despre  moștenirea politică a lui Iuliu Maniu în opera și activitatea lui Corneliu Coposu au fost decernate la Ateneul Român, pe 11 noiembrie, la 22 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Copusu 

11 Noiembrie 2017-Ateneul Român

Pianistul Mihai Ritivoiu: „Săptămâna aceasta, îl prefer pe Mozart“Interviu Christian Badea

Redacția VLH are plăcerea de a va prezenta un interviu cu maestrul Christian Badea, unicul dirijor roman absolvent al prestigioasei Juilliard School din New York si primul roman câștigător al unui premiu Grammy.

Interviu cu Dirijorul Iosif Ion Prunner

"Tata a murit înainte să apuce să se bucure de realizările mele"

Fiul pianistului Iosif Prunner şi al Ileanei Yvonne Prunner, rudă cu dirijorul Constantin Silvestri, Iosif Ion Prunner vorbeşte despre familia sa, prezentă timp de trei generaţii, adică de peste 100 de ani, pe scena Ateneului Român. (adevarul.ro)