Premiile literare despre  moștenirea politică a lui Iuliu Maniu
în opera și activitatea lui Corneliu Coposu
au fost decernate la Ateneul Român


11 noiembrie 2017
22 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Copusu 


Fundația Corneliu Coposu, în parteneriat cu Fundația Academia Civică, Fundația Hanns Seidel și „Filarmonica George Enescu“ au organizat în acest an a doua ediție a unui concurs de eseuri despre viața și activitatea lui Corneliu Coposu (1914 – 1995).

Tema concursului din acest an  a fost „Moștenirea politică a lui Iuliu Maniu în opera și activitatea lui Corneliu Coposu“. Decernarea premiilor a avut loc, sâmbătă, 11 noiembrie 2017, în ziua când s-au împlinit 22 de ani de la moartea Seniorului Corneliu Coposu. În cadrul unui eveniment special, ce a avut loc în foaierul Ateneului Român, au fost desemnați câștigătorii: Premiul I: Ioana  Florica Gale –(doctorand,  Școala de Științe Politice și ale Comunicării, Universitatea „Babeș-Bolyai „ Cluj-Napoca“), Premiul II: Victor Constantin Vlăduț – (masterand, Facultatea de Științe Politice, Universitatea București), Premiul III: Tudor Vișan Miu–  anul III, Facultatea de Istorie, Universitatea București).

Juriul a fost format din Ana Blandiana, scriitor, preşedinte al juriului, Doina Alexandru, jurnalist, Dan Pavel, profesor de ştiinţe politice, Ioana Boca, istoric, Tudor Călin Zarojanu, scriitor şi jurnalist.

În deschiderea galei, PS Mihai Frățilă, Episcop Greco-Catolic de București, a spus o rugăciune și a evocat personalitatea marelui dispărut. Doamna Ana Blandiana, președintele juriului, a vorbit despre importanta misiune pe care o avem cu toții, de a atrage cât mai mulți tineri către principiile și valorile apărate cu atâta ardoare de Corneliu Coposu.  

Gazdă a evenimentul, domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“, a vorbit despre datoria fiecărui român de a duce mai departe crezul politic al lui Corneliu Coposu. „Corneliu Copusu rămâne liderul nostru de vocație, un model pentru generațiile tinere care vor să-l urmeze. Ne bucurăm că aceste premii se acordă într-un templu al culturii, Ateneul Român. Corneliu Coposu este un model care, din păcate, astăzi, este abandonat. Mesajul esențial al lui Corneliu Coposu rămâne intuiția sa salvatoare pentru România a orientăriipro-europene. Succesiunea lui Corneliu Copusu este modestă. Nu există acel lider, nici acea formațiune politică capabile să urmeze și transmită ferm și consecvent acest mesaj pro-european al lui Corneliu Coposu. Conduita morală rămâne cel mai important criteriu al unui lider, un partid puternic se impune numai cu lideri puternici“, a declarat, la eveniment, domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu“.

După festivitatea de decernare a premiilor literare, a avut loc lansarea unei noi ediții, revăzută și readăugită a cărții „Nopți albe și zile negre“ de Nicolae Carandino. De această nouă ediție a volumului, s-a ocupat și s-a îngrijit cu meticulozitate venerabilul și reputatul ziarist, Paul Lăzărescu, apropiat și discipol al marelui jurnalist, fost director al ziarului „Dreptatea“ după 1990. Doamna Ioana Boca, istoric și director executiv al Fundației Academia Civică a prezentat cartea, pe care a coordonat-o, editorial, alături de un alt istoric, doamna Andreea Dobeș, de la Memorialul Sighet. Seara s-a încheiat cu recitalul de pian al maestrului Dan Grigore, un artist care l-a apreciat și l-a iubit foarte mult pe Seniorul Corneliu Coposu.