EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, în concert extraordinar la Ateneul Român


UPDATE CONCERT - 16 aprilie 2018

Concertul extraordinar  susținut de Orchestra de Tineret a Uniunii Europene  a ridicat sala în picioare, la Ateneu


Sală arhiplină la Ateneul Român duminică seara, la concertul susținut de The European Union Youth Orchestra (EUYO)/Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, organizat de Institutul Cultural Român

 

Participarea muzicienilor români la EUYO - proiect muzical european care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene - este sprijinită de Institutul Cultural Român din 2010. Evenimentul are loc sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice.

Concertul, organizat duminică seară în cadrul turneului aniversar ”Capital Sounds” care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei, a avut un succes de public extraordinar. Talentul, infuzia de tinerețe și  bucuria de a cânta a tinerilor muzicieni a ridicat sala în picioare, iar performerii au fost aplaudați cu entuziasm.

În deschiderea concertului, AdMusicam Ensemble a interpretat, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca.   

Programul concertului, condus de dirijorul Vasily Petrenko, a cuprins, în continuare, Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimsky-Korsakov.

„Muzicienii din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene au două inimi în loc de una și sunt ei înșiși o muzica, dupa cum se lasă străbătuți de notele pe care le cântă“, a declarat prezentatorul evenimentului,  Marius Constantinescu.

„Publicul a aplaudat intens, a ovaționat, a  tropăit chiar de bucurie.  E ceva unic să cânți acasă, pe o scenă cu adevărat minunată și mai ales să simți energia unui public extraordinar. De mult nu am mai cântat, într-un concert, cu o asemenea bucurie“, a spus Theodor Andreescu, violinist român, membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene.

„Profesiunea de credință EUYO și spiritul diplomației culturale converg în puncte esențiale. Este, așadar, cât se poate de firesc, dată fiind misiunea sa, ca ICR să sprijine participarea tinerilor muzicieni români la EUYO, așa cum o face în fiecare an, începând din 2010. Orchestră mereu tânără, EUYO este deja, în același timp, o instituție de tradiție, cu un palmares impresionant. Printr-o consonanță îmbucurătoare, turneul din care face parte concertul de la București marchează cei 40 de ani de existență ai EUYO în anul în care România însăși sărbătorește 100 de ani de la întregire“, a subliniat doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, care a fost gazda evenimentului de la Ateneu.

„Este un privilegiu pentru orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) să concerteze la București la invitația Institutului Cultural Român, în cadrul proiectului nostru – Capital Sounds. (…) În această perioadă plină de provocări pentru Europa, EUYO se angajează mai mult ca oricând să-și îndeplinească misiunea de a acționa în calitate de ambasador cultural al Uniunii Europene, reunind cei mai talentați tineri muzicieni din toate statele member ale UE într-o orchestră unită de conștiința moștenirii europene comune, de inovație și de căutarea permanent a excelenței. Și ce ar putea fi mai potrivit, în Anul European al patrimoniului cultural, ca acest concert să fie o ocazie ca România să-și prezinte identitatea cultural ca parte a acestui patrimoniu cultural European”, a precizat domnul Marshall Marcus, CEO European Union Youth Orchestra.

La invitația Institutului Cultural Român, evenimentul s-a bucurat de prezența a numeroase personalități din lumea culturală, politică și diplomatică, printre care s-au numărat domnul George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, E.S. domnul Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei, E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadoarea Austriei, E.S.Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la București, E.S. Domnul Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei, domnul Ştefan Emanoil Ilcuş, însărcinatul cu afaceri al ambasadei Danemarcei, E. S. domnul Vassilis Papadopoulos, din partea ambasadei Greciei, domnul Takahiko Watabe, Consilier al Ambasadei Japoniei și Adjunct al Șefului de Misiune, domnul Nigel Bellingham – directorul British Council România, domnul Claudiu Sfirschi-Lăudat- Fundația Culturală Greacă, domnul Rodrigo Garcia Carrio ( Instituto Cervantes), domnul Jym Pywell  (BISYOC), doamna Irina Sanda Marin Cajal - Subsecretar de stat în cadrul MCIN, domnul Andrei Dimitriu, directorul Filarmonicii „George Enescu”, domnul Victor Opaschi, secretar de Stat, Secretariatul de Stat pentru Culte, domnul Ștefan Gheorghiu, președintele UCIMR, domnul Ulpiu Vlad-vicepreședinte UCMR. doamna Verona Maier – prorector UNMB, domnul Dumitru Avakian, domnul  Costin Popa, doamna Laura Hant, președintele Asociației Mihai Eminescu din Viena, doamnele Rodica Mandache și Daniela Nane.

 

 

Mai multe informații și fotografii aici:

http://www.icr.ro/pagini/ovatii-la-concertul-euyo-organizat-de-icr

 

Contact: Direcția Comunicare și IT, 031 7100 625, biroul.presa@icr.ro


15 aprilie 2018

Ateneul Român


EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene va concerta duminică, 15 aprilie 2018, de la ora 19.00, la Ateneului Român. sub conducerea dirijorului Vasili Petrenko, în cadrul turneului aniversar - Capital Sounds care are loc în cele 28 state membre UE, cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la înființarea orchestrei. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român. 

Programul cuprinde Concertul nr. 2, pentru pian și orchestră, în do minor, op. 18, de Serghei Rahmaninov - solistă Alexandra Dariescu și Suita simfonică „Şeherazada“ de Nikolai Rimski-Korsakov. În deschidere, AdMusicam Ensemble va interpreta, în primă audiție, lucrarea Rustic Quartet semnată de Victor Savca. Ansamblul este format din Ioana Tudor(vioara), Alex Spinu(violă), Victor Sandu (violoncel) – participanți la Programul AdMusicam, organizat de ICR, și Victor Savca (contrabas) – compozitor și fost membru EUYO.

EUYO este un proiect muzical european, care reuneşte cei mai talentaţi muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene, sub conducerea unor dirijori de faimă internaţională, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Din 2010, participarea muzicienilor români la EUYO este sprijinită de Institutul Cultural Român.Vasily Petrenko s-a născut în 1976 și și-a început educația muzicală la Școala de muzică Capella Boys din St Petersburg - cea mai veche școală de muzică din Rusia. A studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg și a participat la masterclassuri alături de Ilya Musin, Mariss Jansons și Yuri Temirkanov. După succesul considerabil avut la mai multe concursuri internaționale, printre care și ediția a patra a Concursului de Dirijat Prokofiev din Sankt Petersburg (2003), Premiul I la concursul de Dirijat şi Corale Șostakovici din Sankt Petersburg (1997) și Premiul I la cea de-a șasea ediție a Competiției Internaționale de Dirijat de la Cadaques, Spania, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice de Stat din Sankt Petersburg în perioada 2004-2007.

În septembrie 2017, Vasily Petrenko a primit premiul „Artist of the Year” la prestigioasele Premii Gramophone, la un deceniu de la primirea premiului Young Artist of the Year în octombrie 2007. În 2010 a câștigat Artistul Anului la Classical Brit Awards. În stagiunea aceasta a debutat la Orchestra Filarmonicii din Berlin, concerte în Europa și Asia cu Royal LiverpoolOrchestra și Oslo Philharmonic Orchestra și colaborări cu Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Netherlands Radio Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France,London Philharmonic, Israel Philharmonic Vienna Symphony Orchestra și Montreal Symphony Orchestra. În cadrul Festivalului George Enescu din 2015, Petrenko s-a aflat la conducerea Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, interpretând, alături de Corul Filarmonicii „George Enescu”, violonistul Alexandru Tomescu și violonistul Valery Sokolov, compoziții de Serghei Rahmaninov, George Enescu, Ottorino Respighi, Alexander Glazunov.


Alexandra Dariescu uimește public cu muzicalitatea înnăscută a interpretării sale și cu o prezență scenică captivantă. De la aparițiile recente la Carnegie Hall în New York, Concertgebouw în Amsterdam până la Royal Albert Hall, stagiunea 2017-2018 a marcat pentru Alexandra Daariescu debuturile atât la prestigiosul Musikverein, o celebrare a 100 de ani de la nașterea lui Dinu Lipatti cu două concerte (Lipatti & Grieg) împreună cu Filarmonica Transilvania condusă de Gabriel Bebeșelea, cât și debutul în recital cu Angela Gheorghiu la Wien Staatsoper. Alexandra Dariescu își face și debutul în Statele Unite cu Simfonia Utah, precum și debutul canadian cu Kitchener-Waterloo Symphony și Orchestre Philharmonique de Québec. Un punct culminant al acestui sezon va fi premiera propriei sale producții, The Nutcracker and I, de Alexandra Dariescu – un spectacol multimedia, realizat pentru pian solo cu dans și animație digitală - care va avea loc la Milton Court de la Barbican, urmat de spectacole în cadrul Festivalului Internațional de Muzică de Cameră Stavanger și de numeroase turnee în China. Alexandra Dariescu se alătură în 2018 programului european Young Leaders (EYL40), organizat sub patronajul lui Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene. EYL40 este un program inovator care își propune să promoveze o identitate europeană prin atragerea celor mai promițătoare talente din Europa.


Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO) este una dintre cele mai importante orchestre ale lumii. Descrisă de Guardian ca fiind „captivantă, revigorant de bună, plină de energie, cu o concentrare precisă și o îndrăzneală încântătoare”, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker ca „cel mai bun ambasador posibil pentru Uniunea Europeană“, a oferit o punte excepțională între universitățile de muzică și lumea profesională pentru generații întregi ale celor mai buni muzicieni din Europa, încă de la înființarea sa în 1976. EUYO este Ambasador Cultural al Uniunii Europene de peste patruzeci de ani. Patronii onorifici ai EUYO includ șefii de guvern din toate statele membre ale UE, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European.

Orchestra a colaborat cu mulți dintre cei mai mari muzicieni din lume, printre care Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich și în special cu cei trei directori muzicali și actualul dirijor principal: directorul muzical fondator Claudio Abbado, fostul director muzical Vladimir Ashkenazy și actualul dirijor laureat Bernard Haitink, și dirijorul principal Vasily Petrenko. „EUYO oferă o experiență neprețuită pentru viitoarea generație de mari muzicieni. Este o adevărată piatră de temelie pentru începutul unei cariere de succes. A fost și va fi mereu o orchestră unică”, aprecia Vladimir Ashkenazy.

Un nume cunoscut la nivel mondial, EUYO a cântat în majoritatea sălilor de concerte și festivalurilor importante din întreaga lume, printre care BBC Proms, Royal Albert Hall din Londra, Carnegie Hall din New York și Musikverein din Viena. De la Amsterdam la Abu Dhabi, Moscova la Mumbai, Seul la São Paulo, Orchestra a cântat în sute de săli de pe patru continente.


EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

15 aprilie 2018, Sala mare a Ateneului Român, ora 19.00

EUYO - Orchestra de Tineret a Uniunii Europene

Dirijor : VASILI PETRENKO

 Solistă : ALEXANDRA DARIESCU

Program

Victor Savca  

Rustic Quartet

Interpretează: AdMusicam Ensemble

IOANA TUDOR - vioară

ALEX SPÎNU - violă

VICTOR SANDU - violoncel

VICTOR SAVCA - contrabas

Serghei Rahmaninov 

Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18

Nikolai Rimski-Korsakov

Suita simfonică „Şeherazada“

 Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.  Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00

Telefon: 021.315.68.75

 

Pentru rezervari: accesati site-ul www.fge.org.ro.


Distribuie și prietenilor