PROIECTE SPECIALE / CONFERINȚE

Filarmonica "George Enescu"


Marile provocări ale lumii contemporane,

discutate la a doua ediție a conferințelor Despre lumea în care trăim

 

Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas şi Asociația ARCCA organizează a doua ediţie a seriei de conferinţe Despre lumea în care trăim, un festival de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate, susţinute de specialişti şi oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 23–27 februarie 2019.

La această a doua ediție vor fi în centrul atenției provocările cu care se confruntă omenirea, scenarii posibile și răspunsuri pe care le avem la îndemână. Invitați de la marile universități din Marea Britanie și Statele Unite, cunoscuți oameni de cultură români și partenerii lor de dialog vor discuta despre dereglări ale lumii contemporane și sinuciderea Europei, populism în epoca digitală, povestea științifică a creării universului și a vieții inteligente, cum arată cei 50 de ani de explorări spațiale și la ce ne putem aștepta mai departe, unde ne vor duce schimbările climatice, spre apocalipsă sau pace universală, și cum arată viitorul medicinei din perspectiva unui medic cu o carieră la vârful cercetării și inovării.


Între 23 şi 27 februarie îi veţi putea întâlni pe scena Ateneului Român pe Jim Baggott, autor a mai multe cărți de știință publicate la Oxford University Press și contributor la emisiuni de știință pentru BBC, pe Bogdan Marcu, expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de douăzeci de ani în industria aerospațială americană, pe Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, pe Liviu Giosan, cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution în Statele Unite și profesor de geologie marină în cadrul programului doctoral comun cu Massachusetts Institute of Technology, pe prof. dr. Andrei Constantinescu, profesor asistent de pediatrie la Facultatea de Medicină a Universității Columbia în New York, medic specialist în pediatrie pulmonară și cercetător în biologie moleculară și imunologie. Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu deschid seria de conferinţe cu un dialog despre dereglările lumii contemporane, moderat de jurnalista Mirela Nagâţ, iar Horia-Roman Patapievici va susţine în ultima zi o conferinţă intitulată „Sinuciderea Europei“.


Lansare de carte - 20 Decembrie 2018, ora 18:00, Ateneul RomânAcademicianul Nicolae Zamfir, invitat la Conferința de Crăciun de la Ateneu


26 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala mare a Ateneului Român.

Academicianul profesor Nicolae Victor Zamfir va fi invitatul de onoare al celei de-a şasea conferinţe de Crăciun în România, cu titlul „Frontierele cunoaşterii: marile infrastructuri de cercetare ale viitorului apropiat“. Conferinţa se va desfăşura, luni, 26 noiembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala mare a Ateneului Român.

Conferinţele de Crăciun" ("Christmas Lectures") au fost inaugurate, la Ateneul Român, după modelul britanic al Royal Institution, patronate de M.S. Regina Regatului Unit. România a devenit astfel prima ţară din afara Marii Britanii, care organizează asemenea manifestări. La Ateneu, acest eveniment se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale  Margareta, Custodele Curoanei României. 

Profesorul Zamfir, invitat pe 26 noiembrie, de la 18.30,  la Conferinţa de Crăciun, în Sala Mare a Ateneului Român, este Directorul General al Ifin-HH – Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Directorul Proiectului Eli-Nuclear Physucs (ELI-NP), cel mai mare proiect de cercetare din istoria ştiinţei româneşti. După cum declara prof. Zamfir, „una dintre raţiunile construirii ELI-NP este schimbarea mentalităţii actuale. În Europa, foarte puţini înţeleg această misiune: nu doar să faci ştiinţă, ci să faci lucruri pentru societate.” Astfel, Platforma Măgurele găzduieşte cei mai puternici laseri din lume (de o mie de ori mai puternici decât alţi laseri existenţi la ora actuală) şi o instalaţie gamma de o intensitate fără precedent. 

ELI-NP deschide drumul pentru cercetări şi aplicaţii în premieră, în domenii cum ar fi radiografia de foarte înaltă rezoluţie spaţio-temporală a materiei dense, combinarea fasciculelor de ioni cu alte surse de radiaţie, studiul defectelor în materiale şi medicină. O menţiune specială trebuie făcută privind perspectivele medicale ale aplicaţiilor cercetărilor ce se vor dezvolta la Măgurele: realizarea de sisteme compacte (acceleratori tabletop), acestea putând ajunge să fie instalate direct în spitale! De altfel, aplicaţiile medicale ale laserilor de mare putere constituie o preocupare prioritară a proiectului ELI-NP încă din primii ani de funcţionare efectivă. La toate acestea se adaugă şi alte aplicaţii fără precedent în managementul materialelor nucleare şi ştiinţele vieţii.

Decernarea la 2 octombrie a Premiului Nobel pentru Fizică 2018 lui Gérard Mourou împreună cu Donna Strickland pentru descoperirea lor din 1985 care a deschis drumul spre laserii de mare putere ai prezentului, cuprinde în ea şi ideile, dăruirea, talentul şi munca echipelor româneşti de la ELI-NP.

Conferinţele de Crăciun în România au debutat, la Ateneul Român, în anul 2013 cu Profesorul Sir Tom Kibble (Imperial College) şi au continuat cu mari personalităţi ale ştiinţei contemporane: Prof. Joseph Silk (Oxford), Prof. Gérard Mourou (École Polytechnique, Paris, Premiul Nobel în Fizică 2018), Prof. Rolf Heuer (Preşedintele Societăţii Germane de Fizică şi fostul Director General al CERN) , Prof. Emilian Dudaş (École Polytechnique, Paris). 

„În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru. La conferinţele de la Ateneu sunt invitate personalităţi, printre care şi laureaţi ai Premiului Nobel (Literatură, Medicină, Economie, Fizică). Suntem, aşadar, onoraţi ca, pe 26 noiembrie, să-l avem invitat pe academicianul Nicolae Victor Zamfir la Conferinţa de Crăciun de la Ateneu“, subliniază domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii  „George Enescu“.

Attachments are

„Concerto Azzurro“ - Stefano Bollani, un concert organizat de ICR la Ateneul Român


Compozitorul și pianistul italian Stefano Bollani va susține pe 27 august 2018, la invitația Institutului Cultural Român„Concerto Azzurro“ la Ateneul Român.

Luni, 27 august, de la ora 20.00, pe scena Sălii mari a Ateneului Român, artistul italian va interpreta, alături de Orchestra Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Iosif Ion Prunner, propria sa compoziție - „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră, iar în a doua parte a serii, „Improvizații“ la pian solo și Rhapsody in Blue“ de George Gershwin. 

 

Concertul organizat de Institutul Cultural Român face parte din seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri și este inclus de Ministerul Afacerilor Externe în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care va avea loc la București în perioada 27-28 august 2018.

Concerto Azzurro, susținut de Stefano Bollani sub egida Anului Centenar, are valoarea unui memento: 1918 a fost, pentru românii din provinciile istorice unite cu țara, momentul dobândirii unei libertăți fundamentale – libertatea de a-și trăi plenar identitatea națională. O identitate care nu exclude, ci se nutrește din proximitățile ei culturale europene. Ne exprimăm gratitudinea că Ministerul Afacerilor Externe a inclus acest eveniment în programul oficial al manifestărilor din acest an ale Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Suntem onorați că, sub cupola Ateneului Român, vom putea aplauda, pe 27 august, un artist polivalent de o asemenea anvergură, care impresionează prin complexitatea și sincretismul său muzical”, apreciază președintele Institutului Cultural Român, Liliana Țuroiu.

 

Stefano Bollani va fi solistul propriei compoziții, care are o orchestrație semnată de Paolo Silvestri. „Concerto Azzurro“ se va bucura și de prezența extraordinară a percuționistului italian Bernardo Guerra. „Sunt bucuros să interpretez pe scena Ateneului Român, atât Rhapsody in blue de George Gershwin - una dintre capodoperele muzicale ale tuturor timpurilor, cât și Concerto Azzurro - compoziția mea. Sub semnul simbolic azzurro, ne exprimăm pe noi înșine în ipostaza de artiști. De asemenea, voi improviza pornind de la muzică românească. Încerc să fiu liber în fața structurilor pe care le compun. Mă voi lăsa purtat, pe scena Ateneului, de aripile inspirației de moment“, declară artistul Stefano Bollani.

 

„Concerto Azzurro“, compus de Bollani în 2017, a fost înregistrat alături de Orchestra Simfonică Radio MDR din Leipzig, condusă de Kristjan Järvi la Gewandhaus zu Leipzig Compoziţia, care reflectă pasiunea lui pentru jazz, va fi lansată oficial în a doua parte a anului 2018, de casa de discuri ALOBAR

 

Stefano Bollani se impune printr-un nonconformism clasic, fiind un muzician complex și original. El este și un excelent pianist, care are la bază o formație clasică, și acest lucru se vede în concepția sa muzicală de jazz simfonic. E o bucurie să găzduim, pe scena Ateneului, Concerto Azzurro, cântat în premieră în România, ca un preambul al stagiunii 2018-2019. Colaborarea dintre Filarmonica George Enescu și Institutul Cultural Român este foarte bună, sperăm să realizăm împreună în continuare cât mai multe evenimente în acest an atât de important, în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri și 150 de ani de la înființarea Filarmonicii George Enescu“, subliniază maestrul Iosif Ion Prunner.

 

Stefano Bollani (născut în 1972, la Milano) este interpret, scriitor și prezentator de televiziune. Bollani dorește întotdeauna să transmită bucurie prin muzica sa. Artistul consideră muzica drept „un mare joc care trebuie reinventat de fiecare dată în mod inteligent“. Concertele lui Stefano Bollani au o importantă parte de improvizație la pian, jam session-urile artistului fiind deja legendare în lumea muzicii. Jazzul este însă doar una dintre nenumăratele faţete artistice ale pianistului, compozitorului, showmanului italian, vedetă a mediilor audiovizuale din Italia. Noul său album, „Que Bom“, este un imn al vieții marcat de o vivacitate contagioasă, inspirat de muzica braziliană. Când nu cântă, Bollani scrie cărți. Cartea sa, La Regina Dada, a fost adaptată pentru un spectacol de teatru, interpretat de celebra actriță Valentina Cenni. Artistul a colaborat cu mari nume ale muzicii internaționale, printre care Richard Galliano, Bill Frisell, Paul Motian, Chick Corea, Hamilton de Holanda, Caetano Veloso, Hector Zazou și Enrico Rava. Stefano Bollani a cântat alături de cele mai mari orchestre ale lumii - Gewandhausorchester Leipzig, Filarmonica della Scala, Orchestre de Paris, alături de marii dirijori Riccardo Chailly, Krjstjan Järvi, Daniel Harding.

 

Concerto Azzurro- Stefano Bollani

Luni, 27 august, ora 20.00    

Sala Mare a Ateneului Român

Orchestra Filarmonicii „George Enescu'“

Dirijor Iosif Ion Prunner

Solist: Stefano Bollani

Percuționist: Bernardo Guerra

 

Program:

Stefano Bollani (aranjament Paolo Silvestri): „Concerto Azzurro“ pentru pian și orchestră

Stefano Bollani: solo (improvizații)

George Gershwin: „Rhapsody in Blue“

 

Mai multe informații aici:

http://www.icr.ro/pagini/concerto-azzurro-stefano-bollani-un-concert-organizat-de-icr-la-ateneul-roman

 

 


04 Iunie 2018 - Ateneul Român , ora 18:30

Respectul pentru adevăr, tema dialogului dintre Mircea Dumitru și Pascal Engel

Un dialog despre adevăr și valoarea acestuia în era digitală va avea loc pe 4 iunie 2018, de la 18.30, la Ateneul Român. Protagoniștii dialogului vor fiPascal Engel, directorul de studii al Școlii Superioare de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris, și Mircea Dumitru, rectorul Universității din București și președintele Institutului Internațional de Filosofie.

Evenimentul este organizat în cadrul Conferințelor Ateneului Român de Universitatea din București, în parteneriat cu Institutul Internațional de Filosofie.

Cu toții pretindem că respectăm și prețuim adevărul și că știm care este semnificația adevărului. De obicei, însă, noțiunea este încărcată de confuzie. Oamenii încurcă noțiunea sau conceptul de adevăr cu proprietatea de a fi adevărat și sunt confuzi cu privire la ce fel de lucruri sunt adevărate. Oamenii încurcă adevărul cu faptul de a cunoaște adevărul. Aceste confuzii sunt suficient de rele în sine. Iar când vine vorba de dorința noastră pentru adevăr, de valoarea acestuia, confuzia crește.

În cadrul dialogului „Respectul pentru adevăr. Ce este, ce înseamnă”/ „Respect for truth. What it is, what it means”, cei doi interlocutori, profesorul Mircea Dumitru și profesorul Pascal Engel, vor discuta, printre altele, despre valoarea și semnificațiile adevărului.

„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. 


In intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru.  Invitatul principal e întotdeauna o personalitate străină. Până astăzi, la Ateneul Român, au avut loc 30 conferinţe-dialog. Am fost onorați să ascultăm, în cadrul acestor întâlniri, conferințele unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, Medicină, Economie. Ne bucurăm să continuăm această tradiție și să-l avem invitat, pe 2 mai, pe profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie “, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ''George Enescu''. 

Pascal Engel este profesor de filosofie modernă și contemporană la Universitatea din Geneva și directorul de studii al Școlii Superioare de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris. Este, începând din 2001, membru al Institutului Internațional de Filosofie. Pascal Engel este, de asemenea, directorul grupului de cercetare Epistemè din Geneva. În perioada 2007-2010, Pascal Engel a fost directorul Departamentului de Filosofie din cadrul Universității din Geneva. Specializat în filosofia minții și a conștiinței, precum și in filosofia limbajului și a logicii, Pascal Engel a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea din Paris în anul 1981, iar 9 ani mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din Aix-en-Provence. A fost profesor invitat la Universitatea din Neuchâtel, Universitatea din Tunis 1 și Universitatea din Geneva și visiting professor la Universitatea din Atena, Universitatea Arahus (Danemarca).

Mircea Dumitru este profesor de filosofie și rector al Universității din București, funcție deținută din decembrie 2011. Este președintele Institutului Internațional de Filosofie, membru corespondent al Academiei Române și profesor la Departamentul de Filosofie Teoretică al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București. A fost decan al Facultății de Filosofie între 2000-2008 și prorector al Universității din București în perioada 2008-2011. Specialist în logică filosofică, filosofia limbajului, metafizica modalităților, epistemologie, filosofia minții și a conștiinței, Mircea Dumitru a obținut titlul de doctor în filosofie la Universitatea Tulane din New Orleans în mai 1998, iar două luni mai târziu a finalizat al doilea doctorat la Universitatea din București. A fost profesor invitat la Universitatea Lyon 3 „Jean Moulin”, New York University, Universitatea din Helsinki și City University of New York. Începând din acest an, Mircea Dumitru predă și la Universitatea Normală din Beijing, China.bilete de la Casa de bilete a Ateneului Român.

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Preț bilet: 15 lei

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 

Telefon: 021.315.68.75

 


02 MAI 2018 -  Ateneul Român, ora 19:30

 

Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, organizează, sub auspiciile Conferințelor Ateneului Român, conferinţa Steps Towards Life: Chemistry!, susţinută de laureatul Premiului Nobel pentru Chimie, prof. Jean-Marie Lehn, la Ateneul Român.

„Continuăm seria Conferințelor Ateneului, menținând nota înalt academică a conferențiarilor. În intenţia mea, Conferinţele Ateneului Român trebuie să consacre un loc recunoscut de Europa academică, ca un spaţiu de dezbateri de mare rafinament intelectual a unor teme majore ştiinţifice, artistice, politice, literare, cu conferenţiari de mare calibru.  Invitatul principal e întotdeauna o personalitate străină. Până astăzi, la Ateneul Român, au avut loc 28 conferinţe-dialog. Am fost onorați să ascultăm, în cadrul acestor întâlniri, conferințele unor laureaţi ai Premiului Nobel pentru Literatură, Medicină, Economie. Ne bucurăm să continuăm această tradiție și să-l avem invitat, pe 2 mai, pe profesorul Jean-Marie Lehn, laureat cu Premiul Nobel pentru Chimie “, declară domnul Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii ''George Enescu''. 

În cadrul conferinței, va fi abordată tema evoluției Universului, care a generat forme tot mai complexe ale materiei prin autoorganizare, de la particule, până la materie vie, proces prin care au apărut, așa cum spune Jean- Marie Lehn, „pașii către viață și gânduri”.

Astfel, materia – atât cea însuflețită, cât și cea neînsuflețită –, organismele vii, dar și substanțele, sunt formate din molecule și din structuri ce rezultă din interacțiunea acestora.


Laureatul premiului Nobel, Jean Marie Lehn, ne va ajuta să înțelegem modul de funcționare al acestui proces, dezvăluind pașii de la „moleculele neînsuflețite” la arhitecturile și sistemele moleculare extrem de complexe care alcătuiesc organismele vii. 

Profesorul Jean-Marie Lehn este Laureat al Premiului Nobel în anul 1987 pentru lucrarea sa privind criptanzii.  Lehn este unul din cei mai mari chimiști ai tuturor timpurilor, actualmente cadru didactic al Universității din Strasbourg. Prin lucrările sale privind criptanzii, pentru care a primit Premiul Nobel, în anul 1987, împreună cu Donald Cram și Charles Pedersen, a creat Chimia supramoleculară, ale cărei concepte au schimbat profund modul de gândire al oamenilor de știință.

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.

Preț bilet: 15 lei

Program: Marti - Vineri 12:00 - 19:00 

Telefon: 021.315.68.75


24-28 FEBRUARIE 2018 -  Ateneul Român

SERIA DE CONFERINȚE " Despre lumea în care trăim"

Fundația Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“, Editura Humanitas și  Fundația ARCCA anunță prima ediție a seriei de conferințe Despre lumea în care trăim, un festival de conferințe și dialoguri culturale și științifi ce pe teme de actualitate, susținute de specialiști importanți și oameni de cultură de prestigiu, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 24 februarie –28 februarie.