top of page

Marin Cazacu

Manager

Din aprilie 2022, pentru o perioadă de cinci ani,

noul Manager al Filarmonicii "George Enescu" este domnul Marin Cazacu, câștigătorul concursului organizat de Ministerul Culturii.

manager-cazacu-marin.jpg

Marin Cazacu a studiat violoncelul la Liceul de muzică “Dinu Lipatti” din București, apoi la Conservatorul de Stat Ciprian Porumbescu cu renumiții profesori Serafim Antropov și Aurel Niculescu. S-a perfecționat la Weimar cu profesorul Mezö Lászlo. Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad.


Din anul 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu și desfășoară o activitate intensă atât în România, cât și în toată Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori precum Ghennadi Rojdestvenski, Sergiu Comissiona, Cristian Mandeal, Lu Jia, Nanse Gum, Horia Andreescu, Antoni Ros Marba, Mendi Rodan, Misha Katz, Jean Périsson. A evoluat în diverse formații camerale alături de artiști prestigioși ca Valentin Gheorghiu, Vladimir Orlov, Radu Aldulescu, Viktor Tretiakov, Ilia Grubert, Mihaela Martin, Mirel Iancovici, Silvia Marcovici, Jeremy Menuhin, ca membru al trioului Pro Arte și colaborator al cvartetului Voces. Numele său a figurat adesea pe afișele unor mari festivaluri importante, precum cele de la Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Mateus, Osaka, Singapore, Seoul, Sofia, Tokio, Valencia, Veneția. Marin Cazacu cântă pe un violoncel Lorenzo Ventapane (1820).


Din 1992, Marin Cazacu este profesor la Universitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu, iar cu studenții săi susține recitaluri şi turnee în formula de 8 până la 20 violoncele în formația Violoncellissimo, recordul fiind atins în formula orchestrală de 100 de violoncele.


În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional “Enescu și muzica lumii”, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august 1881). Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost distins cu numeroase premii, printre care premiile Actualitatea Muzicală, Radio România Cultural, Premiul Constantin Brâncoveanu și Premiul “Oamenii Timpului” . În anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Muzică cu Summa cum laude, în 2017 a primit Ordinul Steaua Italiei, iar în 2019 a primit Ordinul național “Pentru merit” în grad de Cavaler, acordat de Președintele României.


Înregistrările sale discografice pentru Electrecord, Olympia, BMG, Casa Radio și AIX Records sunt mărturii ale calităților acestui „excelent muzician“, așa cum l-a numit Ghennadi Rojdestvenski. Pretutindeni aparițiile sale au fost comentate entuziast de public și de presă.


Începând din 2008 a dezvoltat proiectul Orchestrelor Naţionale de Tineret ale României, care la acest moment cuprinde Orchestra Română de Tineret, Orchestra Naţională Simfonică a României, Orchestra Sinfonietta şi Orchestra Junior.


În perioada 2014-2022 a fost manager al Centrului Naţional de Artă “Tinerimea Română” şi membru în conducerea Federaţiei Europene a Orchestrelor Naţionale de Tineret.


Din aprilie 2022 este Manager al Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

LISTA PERSOANELOR DIN CONDUCEREA FILARMONICII GEORGE ENESCU

bottom of page