IMG_9836_edited.jpg

Concert simfonic

13 octombrie 2022

Ateneul Român - Sala mare

Christian Badea

Dirijor

Barry Douglas

Solist

Artiști

Program

Dată concert

CONCERTUL SĂPTĂMÂNII URMĂTOARE

douglas barry.jpg

Christian Badea, dirijor principal al Filarmonicii, revine pe scena Ateneului cu un program de muzică semnată de Franz Liszt şi Hector Berlioz, în Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră (cu Barry Douglas drept solist), respectiv Simfonia fantastică.

Cei trei compozitori au fost nu doar contemporani, ci şi buni prieteni. Liszt a asistat la premiera Simfoniei fantastice, în 1830, iar apoi i-a promovat muzica lui Berlioz de-a lungul întregii cariere. La fel a procedat şi cu Wagner, căruia i-a dirijat în premieră opera Lohengrin în 1850 iar mai târziu i-a devenit chiar socru, în urma căsătoriei dintre Wagner şi fiica lui Liszt, Cosima. În sens invers, Berlioz s-a aflat la pupitru când Liszt a interpretat în primă audiţie Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră, în 1855.

Preludiul la Lohengrin introduce ascultătorii în atmosfera de basm a legendelor medievale şi mitologice germane, cu sunete diafane, care cheamă la viaţă o lume demult apusă, încărcată de mister şi forţe supranaturale. Prin contrast, muzica lui Liszt începe abrupt, impetuos, iar solistul oferă o mostră din legendara virtuozitate a compozitorului, întreruptă de frecvente efuziuni lirice romantice.

Simfonia fantastică relatează povestea unui muzician îndrăgostit fără speranţă de o femeie care întruchipează perfecţiunea. Dacă în viaţa reală Berlioz s-a îndrăgostit în aceeaşi perioadă de o actriţă cu care s-a căsătorit şi de care a divorţat câţiva ani mai târziu, muzica a rămas până azi la fel de spectaculoasă, mişcându-se între reverie, scene de bal şi scenarii groteşti care, deşi petrecute în vis, creează o lume pe cât de terifiantă, pe atât de vie.

Program

Franz Liszt
 

 

Concertul nr. 1, în bi bemol major, pentru pian și orchestră, S. 124

Hector Berlioz
 

Simfonia fantastică

Artiști

orchestra1_edited.jpg

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

Christian Badea 3 credit Virgil Oprina _small_edited_edited.jpg

Christian Badea

Dirijor

316-colour-small-Barry-Douglas-9-Jan-2018-1024x683.jpg

Barry Douglas

Solist

 

Dată concert

13 octombrie 2022
 

19:00
 

14 octombrie 2022
 

19:00