thomas sanderling.jpg

Concert simfonic

06 octombrie 2022

Ateneul Român - Sala mare

Thomas Sanderling

Dirijor

Mihaela Martin

Solist

Artiști

Program

Dată concert

CONCERTUL SĂPTĂMÂNII URMĂTOARE

MIhaela-Martin.jpg

În deschiderea noii stagiuni de concerte, Filarmonica "George Enescu" invită publicul la un concert cu muzică plină de farmec, dar şi provocatoare, când delicată, când copleşitoare.

Proeminentul dirijor Thomas Sanderling va porni mai întâi în mod simbolic pe urmele unui ilustru predecesor, românul Constantin Silvestri, mare maestru al baghetei, dar şi compozitor şi fost director al Filarmonicii. Toccata este o piesă ritmică, antrenantă, pe cât de scurtă, pe atât de captivantă în tratarea orchestrei şi a îmbinărilor sonore, într-un amestec ideal de clasic şi modern. Apoi, binecunoscuta violonistă Mihaela Martin va interpreta un şlagăr al muzicii romantice - Concertul de Mendelssohn, la fel de cuceritor şi azi, ca şi la premiera din 1845, de la Leipzig, cu melodiile sale inspirate şi acea naturaleţe a expresiei care traversează la fel de convingător o varietate de stări emoţionale, de la suferinţă şi melancolie, la seninătate şi jubilaţie. 

După pauză, cea mai eclectică din simfoniile lui Brahms, a patra, traversează tot atâtea părţi, fiecare cu propria poveste: melancolică, apoi contemplativă, neaşteptat de festivă şi în final tragică. Formidabila încheiere simbolizează sfârşitul unei lumi, aceea a romantismului, dar şi a Vienei imperiale.

Program

Constantin Silvestri
 

Toccata pentru orchestră

Felix Mendelssohn
 

Concertul în mi minor pentru vioară și orchestră, op. 64

Johannes Brahms
 

Simfonia nr. 4, în mi minor, op. 98

 

Artiști

orchestra1_edited.jpg

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"

thomas sanderling.jpg

Thomas Sanderling

Dirijor

MIhaela-Martin.jpg

Mihaela Martin

Solist

 
 

Dată concert

06 octombrie 2022
 

19:00
 

07 octombrie 2022
 

19:00